Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Infektioner

Sådan genkender du kyssesyge

Symptomerne på kyssesyge forveksles ofte med influenza, og derfor diagnosticeres den tit først efter lang tid. Læs her, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Offentliggjort: 30. December 2018

Symptomerne på kyssesyge forveksles ofte med influenza, og derfor diagnosticeres den tit først efter lang tid. Læs her, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Feber, træthed og hovedpine er ofte symptomer, vi forbinder med influenza, men det kan også være virussygdommen kyssesyge, der står bag. Kyssesyge smitter ved overførsel af spyt, for eksempel ved kys, og har heraf sit navn.

Kyssesyge er i reglen ikke er en alvorlig sygdom, og den går normalt over efter to til fire uger. Der er alligevel god grund til at tage sine forholdsregler, hvis man skulle være uheldig at få kyssesyge, da lever og milt er ekstra sårbare op til en måned, efter man er rask. Opsøg derfor lægen, hvis du har mistanke om kyssesyge, så du kan blive testet.

Læs også: Om kyssesyge (mononukleose)

Pas på leveren og milten når du har kyssesyge

Ved kyssesyge, bør man undgå alkohol for ikke at belaste leveren yderligere, da den i forvejen er påvirket af virusset. Desuden kan milten være forstørret, og der kan være fare for at beskadige den, hvis den udsættes for slag eller stød. Derfor bør man også holde sig fra voldsom sport. Dette gælder, mens man er syg, og indtil en måned efter at man er blevet rask.

Brevkassen: Hvorfor er jeg stadig påvirket af kyssesyge?

Symptomer på kyssesyge

Ud over at give influenza-lignende symptomer som feber og tendens til at svede, træthed, hovedpine og muskelsmerter, kan man også få andre symptomer:

  • Halsbetændelse med hævede mandler og tykke hvide belægninger på mandlerne

  • Mavesmerter (som kan være tegn på forstørret milt)

  • Hævede og ømme lymfeknuder på halsen, i armhulerne og i lysken

  • Udslæt

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egen artikel: Kyssesyge (mononukleose)

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.