Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kvinder

Bakteriel vaginose

Symptomer på bakteriel vaginose er udflåd, der lugter, samt svie og kløe i skeden. Læs her, hvad du selv kan gøre for at blive fri for bakteriel vaginose.

Opdateret: 14. Oktober 2020

Hvad er bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose er en meget almindelig ”tilstand” - ikke rigtig en sygdom. Det kan bedst karakteriseres som en ubalance, som skyldes en forskydning i skedens normale bakterieflora, så der er for få af de gavnlige lactobaciller/mælkesyrebakterier til stede.

Det er en hyppig tilstand, idet cirka en tredjedel af alle kvinder vil opleve generne på et eller andet tidspunkt i deres fertile liv, det vil sige mellem cirka 15 til 45 år. Bakteriel vaginose forekommer ikke hos kvinder efter overgangsalderen.

De hyppigste symptomer er udflåd, ofte efter sex (specielt med ny partner) og dårlig lugt.

Hvilke symptomer er der på bakteriel vaginose?

De hyppigste symptomer er:

  • Udflåd, som kan være gråligt eller gult, til tider skummende (ikke at forveksle med svamp, som har et nærmest hvidt, hytteostagtigt udflåd). Udflåddet kan svinge lidt i løbet af cyklus og er allerværst efter samleje.

  • Lugten er karakteristisk fiskeagtig.

  • Svie og kløe er også ofte symptomer.

Hvorfor får man bakteriel vaginose?

Man ved ikke nøjagtig hvorfor, at nogle kvinder får bakteriel vaginose. Den normale bakterieflora i skeden består af lactobaciller, som sørger for, at pH er surt: mellem 3,8 til 4,2 på pH-skalaen. Lactobaciller er det samme som mælkesyrebakterier.

Af og til kan anvendelse af antibiotika være årsagen, da det kan forskyde den normale bakterieflora og pH-balance. En andengrund kan være, at man mister de gavnlige lactobaciller af andre og mere ukendte årsager.

Bakteriel vaginose smitter ikke ved seksuel kontakt, men ses ofte hos kvinder, som har sex med kvinder. Mange partnere, specielt flere samtidigt, øger risikoen for bakteriel vaginose, ligesom skift af partner gør.

Bakteriel vaginose ses hyppigere hos kvinder, der bruger hormonspiral. Brug af p-piller og hormoner kan have såvel positiv som negativ indflydelse.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen er som regel nem at stille ved blot at se på udflåddet ved den gynækologiske undersøgelse.

Er man i tvivl, kan man måle pH, som vil være over 4,5. Normalt pH i skeden er 3,8 til 4,2. Lægen kan også kigge i mikroskopet, hvor man ser nogle specielle celler, nemlig de såkaldte clue cells, og eventuelt en bakterie, som hedder Gardnerella.

En bakteriepodning giver sjældent et brugbart resultat. Kvinder kan have Gardnerella i sit vaginalsekret uden at have symptomer, og de skal derfor heller ikke behandles.

Endelig kan man dryppe lidt kaliumhydroxyd på, hvorved fiskelugten bliver meget tydelig.

Hvordan behandles bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose uden gener skal ikke behandles.

Lokal behandling med antibiotika plejer at afhjælpe generne – i hvert fald for en tid. Det er dog vigtigt at følge op med mælkesyrebakterier i forbindelse med behandlingen for at genoprette den normale bakterieflora.

Den medicinske antibiotiske behandling er:

Metronidazol som vaginal-gel i fem dage (Zidoval) eller vagitorier (Flagyl) i seks dage. Begge dele føres dybt op i skeden.

Metronidazol kan også gives som tabletter, man spiser, men har da antabus-effekt. Det vil sige, at man skal undgå alkohol under behandlingen og tre dage efter endt behandling.

Clindamycin som vaginal creme (Dalacin) i en uge.

Begge dele er på recept.

Mælkesyre og mælkesyrebakterier: Antibiotikabehandlingen skal kombineres med mælkesyre eller mælkesyrebakterier, så den gode bakterieflora i skeden kan genoprettes og opretholdes. Produkterne fås i håndkøb på apoteket og findes i forskellige udgaver: Se nedenfor.

Hvad kan man selv gøre?

  • Erfaringer har vist, at kvinder der har trang til søde sager, oftere lider af svamp og måske også bakteriel vaginose. Derfor bør slik, sodavand og søde sager så vidt muligt undgås.

  • Almindelige trusseindlæg indeholder konserveringsmidler, så hvis man vil bruge trusseindlæg og har et sart underliv, så skal trusseindlæggene være økologiske. Der findes flere økologiske produkter på markedet.

  • Nogle har glæde af at bruge mælkesyreprodukter op til menstruation og måske endda bruge tamponer med mælkesyrebakterier. Produkter med mælkesyrebakterier omdanner sukker til syre og hjælper med at sænke pH i skeden og forhindrer eller lindrer symptomerne på bakteriel vaginose.

  • Der findes adskillige produkter på markedet: Femidur, Vivag, i Say-serien, Gyno-Lact, Canesbalance, Ellen Probiotiske Tamponer m.fl.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udsigt for fremtiden

Tilstanden kan komme og gå og i bedste fald forsvinde af sig selv, men tilstanden kommer desværre ofte igen.

Hvis man er plaget af tilbagevendende bakteriel vaginose, er det vigtigt at holde pH i skeden lavt ved at bruge produkter med mælkesyre eller mælkesyrebakterier.

Hos gravide kan bakteriel vaginose give anledning til for tidlig vandafgang og tidlig fødsel. Kvinder, der har oplevet dette, og som i følgende graviditet har symptomer på bakteriel vaginose, bør behandles med samme præparater som ikke-gravide.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.