Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Astma

Anti-IgE til behandling af svær astma

Behandlingen har vist sig at kunne nedsætte svær akut opblussen af astma og nedsætte forbruget af Prednisolon.

Opdateret: 5. Februar 2006

Hvad er Anti-IgE behandling?

Antistoffet IgE dannes som reaktion med allergener som for eksempel græs, pelsdyr og støvmider. IgE er en vigtig del af den allergiske respons som giver symptomerne ved allergisk astma og høfeber. Omalizumab repræsenterer et helt nyt behandlingsprincip over for svær allergisk astma bronkiale, som bindes til antistoffet IgE. Denne binding til IgE forhindrer frigørelsen af de allergiske mediatorer (bl.a. histamin) og derfor kaldes stoffet anti-IgE.

Omalizumab - et nyt behandlingsprincip

Omalizumab - der kun kan udleveres af sygehusafdeling – er indiceret hos voksne med svær vedvarende allergisk astma (Astma IV) og dårlig kontrol, trods tilstrækkelig basis behandling med inhaleret steroid (ICS) og langtids-virkende beta2agonist (LABA). Omalizumab bør kun overvejes til patienter med sikker svær allergisk astma.

Omalizumab gives som injektion under huden en eller to gange per måned og er specielt godt, hvis man har allergi overfor mange allergener. Omalizumab rammer bredt - det vil sige ikke snævert mod en slags allergi. Der er meget få bivirkninger, og allergisk chock er uhyre sjældent set. Dog skal behandlingen foregår i henhold til retningslinier ved specifik immunterapi mod græs, dyrehår og så videre. Den gruppe, som skal have tilbudt behandlingen, er patienter, som er umulige at behandle med anvendelse af maksimal anti-astmatiske doser efter de nuværende principper, og som fortsat har svær astma med daglige symptomer og mange natlige opvågninger, høj sygelighed samt ofte nedsat lungefunktion.

Nedsættelse af akut opblussen

Behandling med anti-IgE har vist at kunne nedsætte svær akut opblussen af astma, nedsætte forbrug af systemisk steroid (Prednisolon), mindske antallet af "akutte besøg" hos lægen og indlæggelser samt bedre livskvaliteten. Klinisk effekt vurderes efter 16 uger, ifald ingen effekt kan opnås bør man stoppe behandlingen på dette tidspunkt.

Hvor findes behandlingen?

Lungemedicinske ambulatorier med speciel interesse i astma udredning og behandling, vil ofte kunne tilbyde denne behandling, på linie med specifik immunterapi. I første omgang vil der være tale om 4 måneders behandling, hvorefter effekten vurderes. Effekt er god, og ved veludvalgte patienter må man forvente 1 til 3 års behandling.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.