Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Impotens

Rejsningsproblemer (impotens) og vandladningsproblemer

Hvis man lider af rejsningsproblemer, kan man også have vandladningsproblemer. Læs med her og bliv klogere på det.


Opdateret: 30. November 2021

Sammenhængen mellem impotens og vandladningsproblemer

Rejsningsproblemer og vandladningsproblemer er ofte til stede samtidig. Studier har vist, at det formentlig skyldes en fælles bagvedliggende årsag i form af tiltagende åreforkalkning, der nedsætter blodtilførslen til både penis og urinveje så vævet bliver mindre elastisk. Det betyder hhv. at penis ikke kan blive lige så stiv som tidligere, og at blæren skal arbejde mod større modstand, når man skal af med vandet.

Derudover er flertallet af de mænd, der har rejsningsproblemer, midaldrende eller ældre. Hos denne gruppe af mænd er blærehalskirtlen – også kendt som prostata – ofte også forstørret, da den vokser gradvist med alderen. Da blærehalskirtlen kan trykke på urinrøret, giver det i mange tilfælde i sig selv vandladningsproblemer.

Om prostata

Hos yngre mænd vejer prostata 10-15 gram, og den har størrelse som en stor valnød. I løbet af livet vokser den, og den når ofte en størrelse på 50-100 gram hos 60-årige mænd. Den kan opnå en vægt på op til 300 gram i sjældne tilfælde.

Undersøgelser

Inden man starter op på behandling af et rejsningsproblem, anbefaler man at undersøge for en række alvorlige sygdomme. Det er sukkersyge, blodtryk og kolesterolsygdomme.

Desuden anbefales det, at alle mænd der kommer med vandladningsproblemer spørges til deres seksuelle funktion pga. sammenhængen mellem disse ting. Ved at adressere det, kan man identificere et problem, der ofte er svært for patienten selv at bringe på banen, og det giver ofte en mulighed for at forbedre livskvaliteten med relativt simple tiltag. Omvendt kan man spørge mænd, der henvender sig med rejsningsproblemer, om hvorvidt de er generet af vandladningen.

Læs mere om vandladningsproblemer og undersøgelse her

Kan rejsnings- og vandladningsproblemer udløses af kræft?

Oftest er dette ikke tilfældet. Blærehalskirtlen vokser med alderen, og denne godartede forstørrelse gør, at det kun er ganske få mænd, der ikke med alderen får slappere urinstråle, natlig vandladning, bydende vandladningstrang og/eller efterdryp. Vandladningsbesvær skyldes kun i relativt sjældne tilfælde anden sygdom i prostata eller blære.

Når man undersøges ved rejsnings- og vandladningsproblemer, vil lægen med en finger i endetarmen mærke på prostata for at estimere størrelsen og sikre, at der ikke er ondartede knuder. Hos de fleste ældre mænd finder man en godartet forstørrelse. Det behandler man kun, når symptomerne bliver for generende.

Årsagen til rejsningsbesvær findes kun meget sjældent i urinvejene (blære, blærehalskirtel), og kræft i urinvejene er kun ekstremt sjældent årsag til rejsningsbesvær. Det er derfor ikke nødvendigt at undersøge for prostatakræft, før man behandler et rejsningsproblem.

Behandling af problemer med både rejsning og vandladning

Tabletter

Man er så heldig, at der findes et præparat, der virker på både vandladningsproblemer og problemer med rejsning - nemlig tadalafil.

Tadalafil er et af de tre stoffer, man normalt vil give som behandling for rejsningsbesvær. Dette præparat vil desuden dæmpe vandladningssymptomerne, så urinstrålen bliver lidt kraftigere, og man skal tisse lidt færre gange i døgnet. Bydende vandladningstrang vil også blive dæmpet. Tadalafil giver også en bedre rejsning med længere varighed. Behandlingen virker hos de fleste med nedsat rejsningsevne.

De øvrige medicinske behandlinger for forstørret blærehalskirtel kan derimod skade rejsningsevnen i nogle tilfælde (5-alfa-reduktase-hæmmere og de såkaldte alfa-blokkere).

Kirurgisk behandling

Hvis vandladningsproblemet bliver så stort, at man har behov for en kirurgisk behandling af det, så vil man ofte lave en kikkertoperation gennem urinrøret. Ved operationen foretages en ”skrælning” indefra, således at urinrørets passage gennem blærehalskirtlen blokkes ud. Dette fører til, at sædafgangen kan gå bagud til blæren i stedet for fremad, som det normalt sker. Mindst 50 procent af de opererede oplever denne bivirkning.

Efter en sådan kikkertoperation mod vandladningsproblemer vil nogle mænd opleve, at rejsningsevnen er blevet lidt forringet. I sådanne tilfælde vil den normale behandling af rejsningsbesvær være effektiv (sildenafil, tadalafil, vardenfil eller avanafil).

Udsigt for fremtiden

Nedsat rejsningsevne er oftest en livsstilssygdom, og den vigtigste forudsætning for, at man kan bevare rejsningsevnen op i en høj alder er, at man bevarer en sund livsstil.

Hvis behandling for vandladningsproblemer er nødvendig, kan man behandle med medicin eller kikkertoperation.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.