Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Madforgiftning

Madforgiftning opstår, når man har indtaget mad fordærvet med bakterier. Nogle baktier danner giftstoffer, der irriterer mave-tarm-kanalen, så man udvikler diarré, mavesmerter og kvalme og opkastninger.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er madforgiftning?

Nogle baktier danner giftstoffer, der irriterer mave-tarm-kanalen meget. Giftstofferne opstår, når maden er fordærvet, fordi bakterier har kunnet formere sig i maden. Når maden varmes op, dræber man kun bakterierne, men ikke giftstofferne. Der er få bakterier, der danner giftstoffer, som giver madforgiftning. Giftstofferne virker hurtigt i kroppen (inden for få timer) og giver ofte kvalme, opkastninger, ondt i maven og diarré.

Maveinfektion

Man kan også få det, der kaldes en mave-tarm-infektion. Det er ikke det samme som madforgiftning, da madforgift udelukkende er giftstoffer fra bakterier. Mave-tarm infektioner opstår på grund af levende mikroorganismer, for eksempel bakterier og virus såsom salmonella eller noro-virus (roskilde-syge). Læs mere om maveinfektioner.

Hvad er symptomerne på madforgiftning?

Ved madforgiftning ses ofte disse symptomer:

Symptomerne opstår som regel et par timer efter, man har indtaget den fordærvede mad. Man kan også blive dehydreret af madforgiftningen – det sker, fordi man mister en masse vand, når man har diarré.

Hvordan får man madforgiftning?

For at forhindre madforgiftning er det vigtigt at have god køkkenhygiejne. Man skal derfor forholde sig til mad, man selv laver og sikre sig:

  • At maden ikke har stået fremme længe.
  • At maden blevet kølet ordentligt ned.
  • At frugt og grønt er skyllet grundigt.

Hvorfor får man madforgiftning?

Levende og aktive bakterier producerer giftstoffer. Stafylokok aureus´ (gule bakterier) giftstof er oftest skyld i madforgiftning. Især retter med laks, skalddyr, smørrebrød og andre kolde retter kan indeholde stafylokokker. Dårlig køkkenhygiejne – eksempelvis hvis maden ikke har været kølet ordentligt ned - giver stafylokokkerne gode betingelser for at vokse og danne giftstoffer.

Hvis man arbejder i et køkken, skal man ikke have noget med fødevarer at gøre, hvis man har sår eller betændelse på hænderne. Stafylokokker findes også naturligt på huden, men er ikke sygdomsfremkaldene på hudens overflade.

For det meste vil andre, der har spist det samme som en selv, også få madforgiftning.

Hvordan behandler man madforgiftning?

Det er oftest ikke nødvendigt at behandle en madforgiftning, da den går over af sig igen. Man mister dog en masse væske på grund af opkast og diarré, som man skal være opmærksom på at erstatte igen. Det gør man bedst ved at drikke en masse vand og saft. Hospitalsindlæggelse kan i sjældne tilfælde blive nødvendig, især for børn og ældre mennesker.

Man skal søge læge hvis man føler sig meget dårlig og er utryg, eller hvis man føler sig meget dehydreret.

Læs mere om MAVE OG TARM

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.