Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Stomi

Påsætning af pose - 1 dels system


Opdateret: 11. August 2009

Pleje af kolostomi - poseskift

Poseskift bliver efter en stomi-operation en helt fast del af den nye hverdag. Der findes mange forskellige systemer og udformininger på markedet, så det er vigtigt, at du finder lige præcis det system, der passe bedst til dig. Artiklen her viser dig en række billeder af, hvordan du skifter pose med et 1 dels system, der anvendes af mange kolostomi-opererede.


Venligst udlånt af Coloplast

Tag klæberen og posen af

Den brugte pose aftages langsomt og fjernes forsigtigt fra huden ved at løsne klæberen ved det lille aftagningsøre. Træk/rul klæberen forsigtig af ved samtidig at holde igen på huden med den anden hånd. Der holdes igen på huden hele vejen ned, til klæberen slipper huden helt.

 


Venligst udlånt af Coloplast

Rengør huden

Rengør huden omkring stomien med lunkent vand og bløde materialer. Huden skal være helt ren og tør, inden klæberen påsættes. Eventuelle klæberester kan blive siddende. Brug aldrig rensemidler eller lignende. Kun klæbefjerner specialudviklet til hud må bruges.

 


Venligst udlånt af Coloplast

Fjern hårvækst

Eventuel hårvækst klippes af eller fjernes med ladyshaver/barbermaskine. Brug aldrig skraber! Hårvækst skal fjernes, fordi afrivning af hår kan medføre betændelse i hårsækkene under klæberen.

 


Venligst udlånt af Coloplast

Tilpas hulstørrelse

Når du skal tilpasse hulstørrelsen, kan du bruge en stomi-måleguide, en papskabelon eller en lineal. Mål stomiens størrelse, og aftegn målene på klæberens bagsidefolie.

Vær opmærksom på, at stomiens størrelse og form kan ændre sig, afhængig af den kropsstilling du indtager. Det anbefales, at du måler stomien, når den er størst. Det vil ofte være, når du sidder ned.


Venligst udlånt af Coloplast

Klip posen til - brug en stomisaks

Klip hullet med en buet saks. Følg klippeguiden på klæberen, eller det mål du har aftegnet på bagsidefolien. Stregen, som du klipper efter, skal klippes helt af.

For at undgå lækage og hudproblemer er det meget vigtigt, at hullet passer perfekt til huden omkring stomien. Som hovedregel skal der altid kunne ses 1-2 mm hud mellem klæbekant og stomien hele vejen rundt.


Venligst udlånt af Coloplast

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Klargør den ny pose til påsætning

Aftag beskyttelsesfolien. Placér tommelfingeren på aftagningsøret (på den klæbende del), og træk i afmærkning på beskyttelsesfolien med den anden hånd.

Påsæt den ny pose

Venligst udlånt af Coloplast

Påsæt klæberen på huden omkring stomien. Placér produktet helt nøjagtigt, så klæberen kun klæber på huden og ikke på stomiens slimhinde. En klæber kan ikke hæfte på noget, der er fugtigt.


Tryk klæberen til hudens

Venligst udlånt af Coloplast

Tryk klæberen godt fast på huden hele vejen rundt, især inde omkring stomien. Lad en finger løbe hele vejen rundt om stomien med et fast tryk. Det er vigtigt, at klæberen får en sikker vedhæftning til huden.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.