Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

Rotavirus-infektion

Infektion med rotavirus forårsager akut svær diarré hos spædbørn og småbørn. Læs om symptomer, behandling og vaccination her.

Opdateret: 31. Oktober 2018

Fakta om rotavirus-infektion

  • Infektion med rotavirus er en meget hyppig årsag til akut svær diarré hos spæd- og småbørn.
  • Rotavirus er ekstremt smitsomt, og det rammer ofte børn, der går i daginstitution eller spædbørn med ældre søskende.
  • Det er forskelligt, hvor sygt barnet bliver, men infektion med rotavirus giver ofte feber ledsaget af opkastninger og derefter vandtynd diarré.
  • Infektionen kan behandles med væskebehandling. Ved korrekt behandling går infektionen over i løbet af en uges tid.

Hvad er infektion med rotavirus?

Infektion med rotavirus er en tarminfektion, der forårsager cirka 40 procent af akut svær diarré hos spæd- og småbørn i Danmark. Stort set alle børn får rotavirus-diarré inden fem-års-alderen.

Hvorfor får man infektion med rotavirus?

Rotavirus rammer bredt, der er ikke påvist specifikke risikogrupper for rotavirus-infektion, og udsættelse for smitte er den eneste egentlige risikofaktor. Rotavirus-sygdom ses derfor hyppigst hos børn i alderen 6-24 måneder, specielt hos børn i daginstitution eller spædbørn med ældre søskende, der bringer rotavirus-infektionen med hjem.

Smittevejen er fækal-oral, dvs. at smitten overføres fra afføringsforurenet materiale (f.eks. en ble) via hænderne til munden, enten direkte eller via en tredje person (fx pædagog i daginstitution eller familiemedlem).

Rotavirus er ekstremt smitsomt, idet færre end 100 viruspartikler er nok til at overføre smitte. Børn med akut diarré udskiller store mængder virus i opkast og i afføring. Det er vigtigt at vaske hænderne grundigt efter bleskift, opkast samt toiletbesøg i forsøget på at minimere smitte i hjemmet, i daginstitutioner og på hospitaler. God hygiejne virker mod spredningen af de fleste diarrésygdomme, men er ikke tilstrækkeligt til at forhindre smittespredning af rotavirus.

Hvad er symptomerne på rotavirus-infektion?

Det er meget forskelligt, hvor sygt det enkelte barn bliver i løbet af den uges tid, infektionen normalt varer.

Rotavirus-infektion giver feber ledsaget af opkastninger og derefter vandtynd diarré. Sværhedsgraden af symptomerne er afhængig af barnets alder. Det har betydning, om barnet har været smittet med rotavirus tidligere. Første infektion efter tre-måneders-alderen er oftest sværest. Den hyppigste og alvorligste komplikation af rotavirus-diarré er dehydrering.

Hvad er faresignalerne ved rotavirus-infektion?

Hvis barnet har mange opkastninger og diarré, kan der i løbet af timer udvikles alvorligt væsketab (dehydrering). Derfor skal man holde øje med, om barnet tisser mindre, bleen forbliver tør eller blot mindre tung. Tørst og uro er de første tegn, derefter bliver barnet tiltagende træt og slap. Mundslimhinden bliver tør, og øjnene bliver indfaldne.

Hvad kan man selv gøre ved infektion med rotavirus?

Giv hyppigt barnet rigeligt at drikke, gerne i form af små mængder rehydreringsvæske, der indeholder en bestemt mængde sukker og salt. Oral rehydreringsvæske kan købes på apoteket uden recept. Større børn kan ofte behandles i hjemmet ved, at de får rigelig med væske såsom vand, saft og mælk for at forebygge og behandle dehydrering.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Hos den praktiserende læge vil diagnosen oftest blive stillet ud fra oplysninger om symptomer og udsættelse for smitte. Hvis sygdommens sværhedsgrad kræver, at barnet bliver indlagt på hospitalet, vil der ofte blive taget en afføringsprøve, der undersøges for blandt andet rotavirus.

Hvordan behandles rotavirus-infektion?

Man giver barnet en tidlig og korrekt væskebehandling i form af små mængder oral rehydreringsvæske med salt og sukker, som kan købes på apoteket. Hvis sygdommen kræver indlæggelse, kan barnet få en sonde lagt gennem næsen og ned i mavesækken, eller i sværere tilfælde kan der lægges et drop og gives væske direkte i blodåren.

Der findes ingen specifik medicin mod rotavirus. Probiotika (bestemte typer "mælkesyrebakterier") afkorter forløbet med cirka to dage og mindsker risiko for videresmitte, hvis behandlingen startes inden for de første to til tre dage.

Udsigt for fremtiden

Med tidlig og korrekt væskebehandling bliver barnet raskt i løbet af en god uges tid.

Det er yderst sjældent, at børn i Danmark dør af rotavirus-diarré, hvorimod der på verdensplan før implementering af en vaccine var cirka 600.000 børn per år, der døde af sygdommen grundet manglende adgang til tidlig og korrekt væskebehandling.

Hvordan kan infektion med rotavirus forebygges?

Rotavirus-diarré kan forebygges ved vaccination. Det er vist, at rotavirus-vaccine kan forebygge 85-98 procent af svær rotavirus-diarré. Rotavirus-vaccine gives som dråber i munden - barnet skal altså ikke stikkes for at få vaccinen.

Rotavirus-vaccine skal kun anvendes til spædbørn. Første dosis kan gives fra seks ugers alderen og sidste dosis skal være givet inden barnet er cirka et halvt år gammelt. Barnet skal have vaccinen to til tre gange, og vaccinen gives af den praktiserende læge.

Er der nogle bivirkninger ved rotavirus-vaccine?

Vaccinen består af levende svækket rotavirus, og derfor kan der efter vaccinationen være symptomer som ved let rotavirus-diarré.

Hvordan kan mit barn blive vaccineret mod rotavirus?

Rotavirus-vaccination indgår ikke i det forebyggende børnevaccinationsprogram, som er dækket af den offentlige sygesikring. Forældre kan hos egen læge få recept på vaccinen (selvbetaling) og blive informeret om effekt, bivirkninger, begrænsninger og pris for vaccinationen.

Der findes to rotavirus-vacciner i Danmark. Vaccinerne fås via egen læge som receptpligtige lægemidler på apoteket. For medlemmer af Sygesikringen Danmark kan der opnås tilskud, men dette gives kun, hvis vaccinen købes på apoteket.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.