Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Fødder

5 gode råd mod vabler

Kan du mærke, at der er små smertefulde vabler på vej, eller er de måske allerede dukket op? Så har du her fem råd til at behandle og forebygge dem i fremtiden.


Offentliggjort: 18. Oktober 2018

Kan du mærke, at der er små smertefulde vabler på vej, eller er de måske allerede dukket op? Så har du her fem råd til at behandle og forebygge dem i fremtiden.

En gå– eller løbetur i et par nye sko kan hurtigt blive et mareridt, hvis skoene klemmer, og smertefulde vabler begynder at komme frem på fødderne. Vabler er væskefyldte blærer, som kan opstå af mange forskellige årsager:

– Vabler på fødderne vil ofte komme på grund af tryk og friktion i huden for eksempel, hvis man har et par nye sko, der skal gåes til eller med dårlig pasform. Vabler kan udvikle sig ret hurtigt og være flere dage om at forsvinde igen, siger Lotte Benzon, farmaceut hos Apopro online apotek.

Læs også: Årsager til vabler

Sådan behandler du bedst dine vabler

1. Brug vabelplaster

Hvis du har fået en vabel, eller kan mærke, at der er en på vej, så kan du bruge et vabelplaster på området.

– At bruge et vabelplaster er en god ide, fordi det beskytter mod bakterier, lindrer smerten ved at trykaflaste og giver en hurtigere sårheling, da plasteret forhindrer vablen i at blive værre. Vabelplasteret fungerer nemlig som et ekstra lag hud, der beskytter, forklarer Benzon.

2. Behold vabelplasteret på

Du skal ikke tage vabelplasteret af, når du skal sove eller i bad. Lad derimod plasteret sidde på, indtil det løsner af sig selv. Hvis du selv hiver det af, kan det rive i huden over vablen.

3. Hvis der skal prikkes hul

– Hvis din vabel ikke er smertefuld, bør du ikke prikke hul i den. Det giver nemlig en større risiko for at få en infektion, men hvis din vabel er meget smertefuld kan en løsning være at få væsken ud ved at prikke hul, pointerer Benzon.

I så fald gør du det bedst således:

  • Vask dine hænder og vablen med vand og sæbe
  • Rengør vablen og en nål med et desinficerende middel
  • Brug nålen til at stikke små huller ude i kanten af vablen, så væsken kan komme ud.
  • Lad den overliggende hud være, så den kan fungere som en barriere mod bakterier.
  • Dæk vablen med et vabelplaster.

4. Hold øje med infektion

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvis området omkring vablen bliver rødt og varmt, eller hvis du ser puds i vablen og smerten stiger, så er der sandsynligvis infektion i din vabel. I så fald bør du kontakte din praktiserende læge for behandling.

5. Forebyg fremtidige vabler

Du kan forebygge vabler ved at have en lille pakke vabelplastre med dig i tasken. Brug det på et område, hvis du føler, at der er en vabel på vej. Du kan også bruge en antivabelstift, hvis du ved, at du har tendens til at få vabler på et særligt område. Det fungerer som smørelse, så man ikke belaster området med samme tryk og friktion.

Læs også: Forkølelsessår og blærer

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Vabler kan være smertefulde og genere i flere dage, siger farmaceut hos Apopro online apotek, Lotte Benzon. For at lindre kan du forsøge dig med følgende:


Kilder: Lotte Benzon, farmaceut hos Apopro online apotek og Netdoktors egen artikel: Vabler.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.