Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Fødder

Platfod (Pes valgus)

Ved platfod er fodens svangbue fladet ud og foden falder indad. Her kan du læse om årsagen til platfod og om hvordan det behandles.


Opdateret: 23. Februar 2017

Hvad er platfod?

Ved platfod 'falder' foden ind, sådan at fodens svangbue bliver rettet delvist ud og forfoden drejer udad. Det giver smerter i foden, især efter længerevarende, stillestående arbejde.

 

fladfod

Platfod set fra indersiden af foden. Svangbuen er fladet ud, så den er i kontakt med underlaget. Foto: iStock.

Man skelner mellem en såkaldt bevægelig platfod (mobil) og en stiv platfod (rigid). Ved den mobile platfod kan foden godt komme i såkaldt normalstilling, hvor man kan se en svangbue, hvis man stiller sig på tæer. Ved den rigide platfod vil man ikke kunne se en svangbue, selv når man står på tæer.

Hvorfor får man platfod?

Platfod kan skyldes

  • Arvelige forhold.

  • At akillessenen er for kort.

  • At musklen, som holder svangbuen oppe på plads (m. tibialis posterior), er for svag eller ikke funktionsduelig.

  • Polio eller leddegigt.

  • Endelig kan platfod opstå efter overrivning af ledbåndene i foden eller efter svære brud i foden.

Hvordan føles platfod?

Personer med platfod beskriver det som at de "ikke står rigtigt op på foden" og at foden "falder indad".

De lettere mobile platfødder giver i reglen ikke smerter. De rigide platfødder er dem, der giver symptomer. Børn bliver trætte i fødderne, og vil hurtigt bæres på skovture og lignende. Man får smerter, og har svært ved at passe almindelige sko.

Hvad er faresignalerne?

Hos små børn skal man ikke ignorere, hvis de for hurtigt mister modet på at gå og hellere vil bæres. Hos unge skal man se efter, om der kommer en svangbue på indersiden af foden, når de står på tæer. Gør der ikke det, er det tegn på en mere alvorlig tilstand som den rigide platfod, og så bør de snarest ses af en speciallæge i ortopædkirurgi.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Foto: Platfod. Foden falder indad, sådan at fodsålens yderste kant er længere ude end den yderste knyst på anklen. Billede venligst udlånt af Jens V. Bruun.

Lægen ser på om foden falder indad, sådan at fodsålens yderste kant er længere ude end den yderste knyst på anklen. Desuden ser lægen efter, og om der kommer en svangbue når man står på tæer.

Hvordan behandles platfod?

Mobil platfod: Den mobile platfod kan behandles ved at svangen løftes op i normalstilling med et indlæg, der løfter op fortil under hælbenet, den store knogle i hælen. Det gør de fleste indlæg desværre ikke. Man kan fremstille et indlæg, der løfter op under den del af hælbenet, der hedder sustentaculum calcanei talare.

Rigid platfod: For den rigide platfod er det vigtigt at finde årsagen til tilstanden og så rette behandlingen mod tilstanden. Behandlingen kan være indlæg eller håndsyede sko. Det kræver stor erfaring og indsigt, at planlægge sådanne sko for at opnå et godt resultat. I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at operere.

Foto: Indlæg til platfod.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Motion

Hvis ens børn har mobile platfødder, bør man få et indlæg, der retter hælbenet op, inden man lader børnene løbe rundt.

Udsigt for fremtiden

Hvis man har mobile platfødder, er prognosen i reglen god. Ved de fleste lette tilfælde af mobile platfødder får man aldrig gener. Ved de sværere mobile tilfælde kan man få slidgigt i foden, når man bliver over 50 år. Har man rigide platfødder, får man ofte slidgigtsgener, når man når op i årene. Der er dog stor individuel forskel, blandt andet afhængigt af hvilket erhverv, man har gennem livet. Det er i den sammenhæng mindre farligt at sidde ned og arbejde, end det er at mase rundt med tunge løft gennem livet.

Hvilke hjælpemidler kan anvendes?

Foto: MBT-sko.

Er man ung og har mobil platfod, skal den behandles med et indlæg, som retter hælbenet op. Dette indlæg kan også bruges som behandling imod den stive (rigide) platfod i de tidlige faser. Men opdages den rigide platfod først senere, er der brug for et individuelt fremstillet støttende indlæg og ofte for sko med gængesål (evt. MBT-sko).


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.