Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Knogleskørhed

Forebyggelse af fald ved knogleskørhed (Osteoporose)

De farligste knoglebrud ved knogleskørhed er hoftebruddene. De opstår næsten altid ved fald, typisk hvor man falder direkte på hoften. Man kan selv gøre meget for at forebygge fald.


Opdateret: 19. Oktober 2020

Hvorfor forebygge fald i hjemmet?

De farligste knoglebrud ved knogleskørhed er hoftebruddene. De opstår næsten altid, fordi man falder, typisk når man falder direkte på hoften. Det har vist sig, at cirka hvert 20. fald i hjemmet medfører knoglebrud. Heraf er hvert femte et hoftebrud.

Test din viden: Prøv Netdoktors nye test om knogleskørhed

Kan man undgå at falde, kan man således undgå de farligste af de knoglebrud, som knogleskørhed er forbundet med.

Hvad kan man selv gøre?

  • Sørg for hensigtsmæssige flade sko.

  • Brug de rigtige briller.

  • Undgå løse tæpper.

  • Sørg for god belysning i hjemmet.

  • Tilskud af calcium og vitamin D.

  • Fysisk træning eller anden form for motion.

  • Vær forsigtig med sløvende medicin, specielt sovepiller og beroligende medicin.

  • Hvis du er svimmel eller har faldtendens, bør du tale med læge om det.

Lægen vil undersøge en patient med svimmelhed og faldtendens for forskellige sygdomme - blandt andet hjerterytmeforstyrrelser, for lavt eller for højt blodtryk, synsforstyrrelser eller andre påvirkninger af nervesystemet. Lægen vil også gennemgå patientens medicin. Mange ældre mennesker behøver blodtryksmedicin og vanddrivende medicin, men får man for meget eller for kraftig medicin, kan det øge risikoen for at falde. Det er ikke ualmindeligt at falde i forbindelse med det natlige toiletbesøg. Det er en god ide at tænde lys, det bedrer balancen, og man kan se, hvor man træder.

Her kan du få hjælp

Flere hospitaler har sat fokus på svimmelhed og faldtendens og har oprettet såkaldte "faldklinikker", hvor patienter med faldtendens kan blive undersøgt for årsagerne hertil og om muligt blive behandlet herfor. Flere steder tilbydes desuden fysisk træning, som i nogle tilfælde har vist at kunne afhjælpe eller mindske faldtendens og svimmelhed. Hvis man har tendens til at falde, bør man undersøges for knogleskørhed med en DXA-undersøgelse, og hvis denne viser knogleskørhed, bør man tilbydes behandling for dette.

Hvis man alligevel falder

Hvis man har stor risiko for at falde, kan en hoftebeskytter være en god idé. Hoftebeskytteren bæres under tøjet, hvor den virker som en styrthjelm for hoften. Det har vist sig, at risikoen for at brække hoften kan halveres hos ældre mennesker, hvis de benytter hoftebeskytter.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.