Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mellemgulv (Diafragma)

Mellemgulvet er kroppens største og vigtigste vejrtrækningsmuskel. Den sidder lige under ribbenene og adskiller desuden brysthulen fra bughulen.


Opdateret: 8. December 2022

Hvad er mellemgulvet?

Mellemgulvet er den største og vigtigste muskel, der bruges til at trække vejret med. Det er en tynd muskel, der adskiller brysthulen fra bughulen og ligger mellem lunger og mave.

Mellemgulvet ligger lige under lungerne og bruges til at trække vejret med.

Hvad bruges mellemgulvet til?

Mellemgulvet bruges til at trække vejret med. Når mellemgulvet trækker sig sammen, bliver lungernes nederste dele hevet med ned, og der bliver suget luft ned i lungerne på grund af et undertryk.

Mellemgulvet bruges også til en række andre funktioner; heriblandt både når man kaster op, skal af med afføring, og kvinder bruger det, når de skal føde. Det sker, fordi musklen kan øge trykket i bughulen/maven.

Kan man have sygdomme i mellemgulvet?

Mellemgulvet er en muskel og kan derfor krampe. Når mellemgulvet kramper, kan man få hikke, men det kan også gøre ondt og give smerter, når man trækker vejret.

Man kan godt have sygdomme i mellemgulvet. Ofte er der tale om brok, hvor mavesækkens øverste del ender med at sidde lidt over mellemgulvet. Det gør, at lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk ikke fungerer, som den skal, og der kommer mavesyre fra maven op i spiserøret. Mavesyren "ætser" nu den nederste del af spiserøret, hvilket kan gøre rigtig ondt.

Man kan også få en skade på den nerve, der giver mellemgulvet signaler, når man skal trække vejret. Hvis det sker, bliver mellemgulvet helt eller delvis slapt, og så bliver vejrtrækningen noget sværere. Skaden på nerven kan opstå på grund af en tumor, efter operationer i brystkassen, infektioner og ved traumer.

LÆS MERE OM

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.