Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Piskesmæld (Whiplash)

Piskesmæld (whiplash) opstår ved overstrækning og forstuvning af bløddelene i halshvirvelsøjlen og kan for eksempel opstå ved trafikulykker.


Opdateret: 3. Februar 2017

Hvorfor får man piskesmæld?

Piskesmældsskade (whiplash) opstår ved overstrækning og forstuvning af bløddelene i halshvirvelsøjlen. Det skyldes en pludselig kraftpåvirkning af halsens og nakkens bløddele. Den akutte piskesmældsskade kan betragtes som en forstuvning af nakken. Kraftpåvirkning af nakken og halsen kan opstå ved bilsammenstød, hvor et køretøj påkøres bagfra, fra siden eller forfra. Men skaden kan også forekomme ved andre typer af uheld, for eksempel under dykning.

Nogle får langvarige problemer efter et piskesmæld og udvikler et såkaldt whiplash-syndrom. Det er en tilstand, som man i dag fortsat diskuterer årsagen til.

Hvordan føles et piskesmæld?

De hyppigste klager efter piskesmæld er smerter i nakken, hovedpine og stivhed i nakkemuskulaturen inden for de første par døgn efter uheldet. Typisk vil smerterne og stivheden i nakken aftage i løbet af få dage til få uger.

Hvad er faresignalerne?

Har man i forbindelse med påkørslen været kortvarigt bevidstløs eller måske ikke været i stand til at erindre dele af hændelsesforløbet, bør man søge læge inden for det første døgn. Dette gælder også, hvis man får kvalme eller kaster op. Har man stærke smerter i hoved eller nakke, eller måske sovende/stikkende fornemmelser eller smerter ud i skulderen eller armen, bør man også søge læge hurtigt. Det samme gælder, hvis armen føles tung. Man bør i øvrigt kontakte sin egen læge i løbet af den første uge for at aftale nærmere omkring videre undersøgelse og behandling.

Hvad kan man selv gøre?

  • I det første døgn kan man anvende en ispose eller eventuelt frosne ærter eller lignende frysevarer i 20 minutter ad gangen med pauser imellem. Man skal lægge sig på ryggen i en seng med hovedet understøttet af en pude. Isposen skal være indsvøbt i et viskestykke eller lignende, idet huden ikke må være i direkte kontakt med isposen. Isposen bevirker, at en forstuvning hæver mindre op, og den virker desuden smertelindrende.

  • Er der behov for anden smertestillende medicin end paracetamol bør man rådføre sig med sin læge.

  • Har man lettere ondt i nakken eller hovedet eller stivhed i nakkemusklerne i de følgende døgn, bør man foretage nogle bevægeøvelser. Tal med lægen om konkrete øvelser.

Hvis man er i tvivl om smerternes karakter ved svære smerter eller ved forværring af smerterne, bør man desuden opsøge sin læge med henblik på at få en vurdering, inden man begynder at lave øvelser.

Anbefalingen er i øvrigt, man bør komme op af sengen i løbet af to til tre dage og påbegynde øvelser for nakken samt hurtigst muligt vende tilbage til sine vanlige aktiviteter.

Kend dine rettigheder ved skader - læs mere i Netdoktors sektion

Hvordan stiller lægen diagnosen piskesmæld?

Lægen stiller diagnosen på baggrund af hvilken slags skade, der er tale om og patientens klager. Et piskesmæld kan ikke ses på MR scanning , CT scanning eller andre typer af billeddannende undersøgelser. Man får taget røntgenbillede, hvis der er mistanke om brud eller ledskred i halshvirvelsøjlen. Personer, der har været udsat for et piskesmæld, har ikke nogen hjerneskade.

Udsigt for fremtiden

Det er kun ganske få procent, som får langvarige følger efter et piskesmælds. Det er dog ikke ualmindeligt, at man kan have nakkesmerter ud over de første par måneder på samme måde som ved andre typer forstuvninger.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Whiplash-syndrom

Som anført får en lille gruppe vedvarende symptomer efter et whiplash-traume. De udvikler et såkaldt whiplash-syndrom med følgende problemer:

  • Fortsat hovedpine og nakkesmerter.

  • Indskrænket bevægelighed i nakken.

  • Snurren i arme.

  • Smerter i lænderyggen.

  • Træthed.

  • Hukommelses- og indprentningssvækkelse.

  • Søvnforstyrrelser og manglende seksuel lyst.

Whiplash-syndromet er vanskeligt at behandle. Det vigtigste er forebyggelse og hurtig tilbagevenden til almindelige daglige aktiviteter efter selve piskesmældet.

Hvordan behandles piskesmæld?

Der findes ikke en behandling af piskesmæld, som er bredt accepteret blandt læger og andre behandlere.

Behandlingen vil i de fleste tilfælde omfatte blød halskrave, hvile og aflastning, kolde pakninger samt øvelser.

Flere kan have gavn af afspænding og mindfulnessøvelser til at få ro på smerterne og flytte fokus.

Hvilken medicin kan anvendes?

Paracetamol og gigtmidler af NSAID-typen kan gives i kortere perioder mod nakkesmerter og hovedpine. Man bør først rådføre sig med egen læge.

Mere information

Du kan besøge Whiplashforeningen , som hjælper og støtter piskesmældsramte og deres pårørende.

Også UlykkesPatientForeningen hjælper piskesmældsramte og de pårørende med støtte til at få hverdagen til at fungere så godt som muligt. De har en række fagpersoner med stor erfaring i at give råd og vejledning til mennesker, der har været ude for en ulykke.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.