Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forstuvninger - Hvad stiller jeg op?

En forstuvning opstår ved beskadigelse af en ledkapsel. Det kan ske ved vrid ved fald, ulykker og sport. Det er ofte ankel-, knæ- og fingerled, det går ud over. Selve leddet bliver ømt og hæver op.


Opdateret: 24. November 2017

Jeg har fået en forstuvning - hvad gør jeg?

En forstuvning opstår, hvis man beskadiger sin ledkapsel. Ledkapslen er bindevævet omkring leddet. Forstuvninger kan ske ved for eksempel vrid, fald, ulykker eller sport.

Forstuvninger sker oftest i ankel-, knæ- eller fingerled, som bliver ømt og hæver op. Det er et godt tegn, hvis man kan støtte på benet når der er sket skade på knæ eller ankel. Men symptomerne kan vare fra en til seks uger afhængigt af, hvor omfattende skaden på leddet er..Ved alvorlige skader er der risiko for, at den pågældende ledkapsel er meget beskadiget i form af overrevne ledbånd eller brud på tilstødende knogler. I sådanne tilfælde vil der ofte være kraftig hævelse, og det vil næsten være umuligt at støtte på benet.

Vagtlægens spørgsmål:

Følg spørgsmålene nedenfor og få indblik i, hvilke spørgsmål vagtlægen typisk vil stille, når du ringer, så du kan forberede dig bedst muligt.

1. Hvad er dit navn og CPR-nummer?

Vagtlægen spørger altid om navnet og CPR-nummeret på den person, som henvendelsen drejer sig om.

 

2. Hvordan er skaden sket?

Var det et direkte slag? Der kan være blodansamling, men der kan også være brud. Var det en forvridning eller en forstuvning af et led?

 

3. Hvilket led drejer det sig om?

Det er forskelligt, hvad der skal gøres afhængigt af, om det er et større eller mindre led. Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at røntgenfotografere leddet.

 

4. Ved skader på knæ- eller fodled: Kan du støtte på benet?

  • Nej: Der kan være et brud, men det er ikke sikkert. Det er vigtigst at undgå hævelse. Et røntgenbillede kan være nødvendigt - eventuelt senere.

  • Ja: Der er med stor sandsynlighed ikke noget brud. Det er vigtigst at undgå hævelse. Måske skal du undersøges senere, hvis smerterne ikke aftager i løbet af et par dage.

 

5. Er leddet meget hævet?

  • Nej: Der er med stor sandsynlighed ikke noget brud, selv om der kan være stærke smerter.

  • Ja: Hvis der er brud, vil der som regel opstå kraftig hævelse ganske hurtigt, efter skaden er sket.

 

6. Hvad har du gjort indtil nu?

Forstuver man et led, er det vigtigt, at førstehjælpen sker ud fra det, man kalder RICE-princippet, som står for: hvile (rest), is (ice), kompression (compression) og løft af benet (elevation). Læs mere om RICE-princippet her!

 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

7. Har du smertestillende medicin?

Man må gerne anvende smertestillende midler fra håndkøb.

Hvad skyldes en forstuvning?

Forstuvninger skyldes en skade i en ledkapsel eller et ledbånd. Ved lette forstuvninger er der kun tale om en forstrækning, mens der ved svære forstuvninger er iturevne ledbånd. Det kan være svært at bedømme, om der i forbindelse med en forstuvning er tale om udtalte skader, som behøver behandling, så derfor bør man altid tage kontakt til en læge, hvis der opstår kraftig hævelse omkring det skadede område.

Hævelsen

Hævelsen kan komme ganske kort tid efter skaden er sket. Hævelsen skyldes, at der er vævsskade og små blodkar eventuelt er revet over.

Hvad kan jeg selv gøre?

For at undgå hævelse skal man påbegynde RICE-behandlingen hurtigst muligt efter skaden.

RICE er en forkortelse for Rest (hvile), Ice (is), Compression (tryk) og Elevation (at hæve det skadede led). Det betyder, at man skal hvile leddet, der skal køles ned med ispose omviklet med et viskestykke (ikke is direkte på huden) eller koldt vand (ikke for koldt) i 20 minutter hver time. Desuden skal der lægges trykforbinding, eventuelt før nedkølingen, og til sidst skal leddet anbringes så højt som muligt, så det ligger højere end hjertets niveau. Trykforbinding må ikke anvendes om natten.

I de efterfølgende uger kan man benytte støttebind eller tape. Tal med lægen eller en anden person med fagviden om, hvordan disse lægges. Man kan forvente normal ledfunktion i løbet af 3-6 uger.

Kan jeg undgå, at det sker igen?

Du kan forebygge fremtidige forstuvninger ved at udføre forskellige øvelser for dine led.

  • For eksempel kan du styrke knæ og ankler ved at stå på et ben.

  • Det er også meget vigtigt at varme op og strække ud, da man øger elasticiteten og blodtilførslen.

Kontakt lægen med det samme, hvis

         Leddet hurtigt hæver voldsomt eller du har stærke smerter ved bevægelse i leddet.

 

Kontakt lægen i løbet af 24 til 48 timer, hvis

          Hvis RICE-behandlingen ikke fører til bedring i løbet af tre til fire dage.

 

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.