6 overraskende bakteriebomber i dit hjem

De færreste kunne finde på at spise frokost direkte fra toiletbrættet på badeværelset, men i virkeligheden findes der andre steder, der er langt mere bakteriefyldte end det. Læs med her, og bliv overrasket!

6 bakteriebomber i dit hjem

Bruger du dine kræfter på de rigtige steder, når du gør rent dit hjem? Læs med og bliv klogere på, hvor du bør yde en ekstra indsats, næste gang du skal i gang med kost og spand!

Læs også: Hvilke bakterier er gode og dårlige?

1. Køkkenhanen

Køkkenvasken får masser af opmærksomhed i de fleste hjem, fordi den ofte beskyldes for at være mere snavset end toilettet, men har du nogensinde overvejet, hvor mange bakterier der sidder på din vandhane? Det er nemlig ikke småting, for hanens rindende vand sørger for at holde overfladen fugtig, hvilket skaber de perfekte betingelser for bakterievækst. Sørg derfor for at desinficere vandhanen med anti-bakterielle servietter eller spray, hver gang du har tilberedt råt kød i dit køkken.

2. ”Rent” vasketøj

Vasker du det meste af dit tøj på en hurtigvask på 30 grader for at spare penge og skåne miljøet? Så må vi desværre skuffe dig. Bakterier dræbes nemlig ikke ved så lave temperaturer. Det betyder, at din miljøvenlige hurtigvask hurtigt forvandler sig til det perfekte ynglested for diverse bakterier. Derfor bør du altid vaske sokker, undertøj, håndklæder og sengelinned på mindst 60 grader.

3. Din tandbørste

Vidste du, at din tandbørste kan være fyldt med lige så mange coli-bakterier som toiletbørsten? Det kan derfor være fristende at investere i et tandbørste-cover for at undgå, at tandbørsten udsættes for unødigt mange bakterier, men et cover beskytter slet ikke mod bakterievækst. I virkeligheden skaber et cover blot et endnu bedre miljø for bakterierne, fordi det forhindrer børstehovedet i at udtørre mellem tandbørstningerne og i stedet efterlader miljøet fugtigt, og det er de perfekte betingelser for bakterievækst!

4. Fjernbetjening, smartphone og tablets

De fleste af os skrubber og skurer toilettet med jævne mellemrum, men hvad med fjernbetjeninger, smartphones og tablets, som de fleste har mellem hænderne ganske mange gange på en dag? Undersøgelser viser, at de små genstande ofte indeholder helt op til 10 gange så mange bakterier som et toiletbræt!

5. Rattet i din bil

Spiser du nogensinde et lille mellemåltid, når du kører bil? Så husk blot, at rattet indeholder 9 gange så mange bakterier som et offentligt toilet! Britiske undersøgelser har påvist forekomsten af hele 700 forskellige bakterier på hver kvadratcentimeter af et ganske almindeligt bilrat, mens der på et offentligt toilet kun er cirka 80 forskellige bakterier.

6. Håndtørrer

Efter du har vasket dine hænder, er snavs og bakterier det sidste, du ønsker at få på fingrene. Og det er faktisk lige præcis det, som de populære håndtørrer, du kan finde på offentlige toiletter, hjælper med til. Når den varme luft fra håndtørreren blæser dine hænder tørre, blæses bakterier fra den inficerede luft på toilettet nemlig direkte ud på dine ellers nyvaskede hænder. Omvendt viser undersøgelser, at papirservietter er langt mere hygiejniske at tørre hænder med, fordi friktionen, der opstår, når du gnider dine hænder mod papiret, spiller en vigtig rolle, når bakterierne skal fjernes.

Læs også: God køkkenhygiejne - sådan!

Sådan beskytter du dig selv

Vil du gerne skåne dig selv for de harmfulde bakterier? Så vask hænder grundigt og ofte! God håndhygiejne er nemlig den mest effektive måde at beskytte sig på.

Når du vasker hænder, bør du desuden altid vaske dem grundigt med varmt vand og sæbe. Alternativt kan du benytte en anti-bakteriel håndgel, som du masserer ind i hænderne i mindst 20 sekunder. Sørg desuden altid for at tørre dine hænder grundigt, for de farlige bakterier trives og spredes bedst på våde og fugtige overflader.

FÅ FLERE VIGTIGE NYHEDER OM DIN SUNDHED HER!


Kilde: Netdoktor.uk

Sidst opdateret: 29.03.2016