Brevkasse

Spørgsmål   Nyrer og urinveje

Spørgsmål: Hvorfor tisser jeg pludselig i sengen som 40-årig?

Kære Netdoktor.

Jeg er en voksen mand på 40 år som i hele mit voksenliv aldrig har tisset i sengen om natten, men pludselig for en lille måned siden, tissede jeg i sengen om natten. Det er sket 4 gange siden i større og mindre mængder. Jeg synes ikke jeg har gør noget anderledes og drikker heller ikke mere om aftenen end normalt. Så må sige at jeg faktisk begynder at blive lidt bekymret, og alligevel synes jeg det er så flovt at jeg ikke kan få mig selv til at gå til lægen.

Jeg håber i kan guide mig lidt omkring hvorfor sådan noget kan begynde, og hvad man kan gøre ved det.

Med venlig hilsen

Den frustrerede

Svar:

Kære Frustrerede

Der kan være flere årsager til dit problem, det er dog ikke et helt sjældent problem og slet ikke noget din læge vil dømme dig for.

Grundlæggende kan der enten være et ”vågneproblem” eller et ”urinproduktionsproblem”.

I forhold til at du ikke vågner når du skal tisse, skal man tænke over årsager til at du ikke vågner som du plejer – Er der ændringer i din medicn? Får du noget der sløver mere end tidligere? Nogle gange kan medicinændringer påvirke omsætningen af andre typer medicin som så måske sløver mere end tidligere, dette gælder også kosttilskud og naturpræparater.

Er du generelt mere træt?

I forhold til urinproduktion kan der være mange forskellige årsager. Har du lagt mærke til om du har fået mere hævede ben? Hvis ja, kan den væske blive til større urinproduktion om natten.

Prøv at registrere dit væskeindtag et par dage og se hvor meget du drikker efter kl 18 – dette væskeindtag bliver til natlig urinproduktion.

Endelig kan du have fået nye sygdomme som giver større urinproduktion f.eks diabetes.

Konklusionen på alt dette her er at du er nød til at tale med din læge for at kunne komme nærmere ind på hvad årsagen er, da eventuel behandling retter sig mod forventet årsag.

Din læge synes ikke det er skamfuldt!

Vh

Nanna Franck

Speciallæge i urologi


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvorfor tisser jeg pludselig i sengen som 40-årig?

2023-02-4 | 15:31


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.