Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svær overvægt

Tal med din læge om overvægt

Vægttab kan starte med et besøg hos din praktiserende læge, som kan vejlede dig og henvise dig til eventuelle tilbud i nærheden af dig.

Opdateret: 8. Marts 2021

Få søger læge selvom et lille vægttab gør stor gavn

50 procent af den voksne danske befolkning er overvægtige, og knapt 17 procent er svært overvægtige. Til trods for at mere end halvdelen af den voksne befolkning har en vægt, der kan skabe helbredsproblemer, er det meget få, som får støtte til at tabe sig hos deres praktiserende læge. Hvis man vejer for meget, kan ens incitament for at søge hjælp være viden; det er de første 5 procent af vægttabet, der betyder allermest for sundheden, når man er overvægtig eller svært overvægtig – uanset hvad ens udgangsvægt er.

Hvornår kan du inddrage din læge?

Hvis du har problemer med at holde din normalvægt eller at tabe dig, når du er overvægtig/svært overvægtig, kan du bestille en tid hos din læge til en konsultation for at få afklaring om din vægt og dens indflydelse på dit mentale og fysiske helbred. For at lægen kan danne sig et indtryk af problemet, vil det være en hjælp for jer begge, at du tænker din situation godt igennem.

Se også Netdoktors nye magasin om svær overvægt

Sådan forbereder man sig til en konsultation

Det er dig, der skal gøre det hårde arbejde med vaneændringer. Derfor er der to vigtige spørgsmål, der presser sig på.

1:Tror du, at du kan tabe dig?

2: Tror du, at det vil gøre noget godt for dig?

Hvis du kan svare ja til begge spørgsmål, så er motivation og indstilling på plads, og du kan bestille tid til afdækning af din historie om overvægt.

Hvis du ikke kan svare ja til begge spørgsmål og din vægt piner dig, så overvej at bestille en tid velvidende, at du måske ikke er klar til at påbegynde vaneændring.

Overvej, hvorfor du er blevet overvægtig, og hvad din overvægt betyder for dig. Lav en beskrivelse af, hvor længe du har været overvægtig, hvem i din familie, der eventuelt også er overvægtige, om du har prøvet at ændre livsstil før og om succeser og fiaskoer.

Endelig vil det være rigtigt godt, hvis du selv har et bud på, hvor lang tid det vil tage at få en ny livsstil og et bud på, hvor meget du regner med at tabe dig i alt. Fortæl lægen, hvad der er det vigtigste for dig, at I snakker om, første gang du kommer – og forbered dig på, at uanset hvem, der kommer til at hjælpe dig på vejen mod en ny vægt og livsstil, så tager det lang tid at få nye vaner. Der er ingen mirakelkure på rekordtid. Husk at aftale med lægen, hvad næste skridt er, uanset om du skal støttes i eller uden for praksis. Skal du have hjælp af en anden end din egen læge, kan det være en god ide at aftale, at du undervejs kommer til konsultation hos din egen læge eller en af praksispersonalet for at få fulgt op på forløbet.

Barrierer hos patienterne og lægerne for at tale om overvægt

Det kan der være mange årsager til, at det kan være svært at komme i gang med et vægttab. Typiske barrierer hos patienterne er flovhed over ikke at kunne klare det selv, følelsen af, at det burde de kunne, eller tidligere fiaskoer måske ovenikøbet sammen med deres læge.

Nogle patienter er også meget generte og måske bange for at se sandheden i øjnene, når de skal op på vægten. Mange mennesker – også normalvægtige, kan ikke lide at veje sig eller blive vejet. Endelig er der en del mennesker, som ikke ved, at overvægt kan være en risikofaktor til flere alvorlige sygdomme.

Lægerne kan også have barrierer for at påpege overvægt. De føler, at de træder ind over private grænser hos patienten. Lægerne kan også være usikre på, hvordan de skal hjælpe, hvis de ikke synes, at de har tiden til det, og der ikke er henvisningsmuligheder i lokalområdet.

Hvorfor er det vigtigt at være normalvægtig?

Det er vigtigt, at du forholder dig til din overvægt, fordi du har en øget risiko for at blive syg af din overvægt. Du skal vide, at læger har forskelligt syn på overvægt; nogle læger mener svær overvægt er en sygdom, andre læger mener svær overvægt er et symptom. Flere internationale organisationer definerer svær overvægt som sygdom.De sygdomme, som du risikerer at påføre dig selv, når du er overvægtig, er mange og meget forskellige. Her skal blot nævnes nogle almindelige: type 2 diabetes, hjertekarsygdom, slidgigt, visse kræftformer, galdesten, astma, depression og lavt selvværd.Der er således en rigtig god grund til at beslutte sig for at gøre noget ved din overvægt. Jo før jo bedre.

Tegn på at du tager på

Hvis du ikke kan passe dit tøj fra sidste år, så tag alt tøjet af, kig dig i spejlet for at se, om du har en æblefacon med rund mave og smalle hofter. Måske kan du få fat i en stor delle et sted på kroppen? Tag et målebånd og mål din talje ved at lægge målebåndet midt mellem nederste del af dine ribben ude i siden og øverste del af hoftebenet i siden. Hvis dit taljemål er større end 88 cm og du er kvinde – bør du tage en snak med din læge. Hvis dit taljemål er større end 102 cm og du er mand – bør du ligeledes tage en snak med din læge.

En anden metode til at vurdere vægten er at regne BMI ud. BMI står for bodymassindex og bestemmes ved at måle vægten i kg og dividere med højden i anden potens – få udregnet dit BMI her. Er dit BMI større end 25, tyder det på overvægt. Er dit BMI større end 30, tyder det på svær overvægt, og du er i stærkt øget risiko for at få en følgesygdom til overvægten. Tag en snak med din læge – jo før jo nemmere.

Din læge kan vurdere, hvad din overvægt betyder for dig i forhold til eventuelle andre risikofaktorer for sygdom. Hvis du vil gøre noget afgørende godt for dig selv, er det vigtigt, at du får mulighed for at drøfte effekten af eventuelle tiltag i forhold til en ny livsstil. Rygning, fysisk inaktivitet, forhøjet blodtryk, forhøjet blodsukker, forhøjet kolesterol er andre risikofaktorer for at pådrage sig en livsstilssygdom.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Behandling af overvægt

Overordnet skal du bruge mere energi, end du indtager for at tabe dig. Du taber dig, hvis du spiser færre kalorier, end du plejer og har samme fysiske aktivitetsniveau eller ved at spise, som du plejer, og øge det fysiske aktivitetsniveau. Det skal understreges, at det er meget svært at tabe sig alene ved fysisk aktivitet. Hvis du er svært overvægtig med et BMI større end 30, er det anbefalelsesværdigt og mest skånsomt for kroppen at indtage færre kalorier, idet kroppen i forvejen er belastet af mange kilo. Du kan med fordel spise mad med lavt kalorieindhold pr. 100 g, idet mængden af mad vægtmæssigt er det samme. Vejer du kun lidt for meget og er i god form, kan du forsøge alene at skrue op for det fysiske aktivitetsniveau. Muligheden er selvfølgelig også at kombinere mad, (drikke) og motion – men hvis du både skal ændre madvaner og fysiske vaner samtidigt, så vil det kræve ret meget af din opmærksomhed. Overvej om du har overskud til det.

Vigtigst af alt er at sætte sig realistiske mål, have tålmodighed og huske på, at hver dag skal være overskuelig, da du er ved at ændre din måde at leve på, og du skal have nye vaner, som du skal leve med hver dag resten af dit liv. Små skridt tager tid, og der er ingen mirakelkure – men et liv med velvære er i vente forude.

Der er sket meget på det medicinske område i forhold til behandling af svær overvægt. Der pågår flere lovende studier med vægttab op mod 15-16 kg på et år. I dag er der receptpligtig medicin til overvægt, som hos mange borgere har en betydelig effekt på vægten. Effekten af medicinen ophører, hvis man stopper med at tage medicinen.

Endelig tilbydes mave/tarmkirurgi til svært overvægtige med BMI større end 40 efter individuel vurdering og borgere medfølgesygdom til overvægt, hvor BMI er 35 eller derover. Kirurgi tilbydes først efter forsøg med de tilgængelige ikke-kirurgiske tilbud – og kun til psykisk stabile borgere. Omkring godt 1200 danskere opereres hvert år – så det er en meget lille del af svært overvægtige, som hjælpes denne vej.

Fordele ved vægttab

Der er mange fordele ved vægttab. Du får nemmere ved at bevæge dig – og fysisk aktivitet er af afgørende betydning for et godt helbred. De fleste føler et større overskud, føler sig mere uafhængige, sveder mindre, kan binde deres sko igen, eller selv tørre sig bagi. Rigtigt mange normalvægtige aner ikke, hvad overvægtige er generet af i deres dagligdag. En svært overvægtig, der falder hjemme, kan oftest ikke komme op og stå af sig selv.

De fleste overvægtige på livsstilsændring har fokus at få et slankere udseende, og ofte er det temaet for den overvægtige, når de søger hjælp. De vil gerne være mere attraktive i forhold til deres udseende. Effekten af et vægttab har som beskrevet betydning for langt mere end udseendet.

Psyken og kroppen skal følge med vægttabet

Vær opmærksom på, at især ved store vægttab kan der være udfordringer. Nogle mennesker bliver uventet og pludseligt usikre på sig selv, specielt hvis de taber sig for hurtigt. Hvis du taber dig hurtigt, får du en ny identitet udadtil, som måske paradokst kan være svær at håndtere - for du er jo dig, men ser anderledes ud. Det kan være en hjælp med mental støtte og endnu et godt argument for en langsom ændring af livsstilen. Huden på kroppen i ansigtet og på arme og ben kan blive for stor – og et godt stykke arbejde skal lægges i for at blive strammet op via muskelmassen. Om der skal støttes op med plastikkirurgi efterfølgende, skal vurderes af læger. Også her anbefales tålmodighed. Vent op til et par år efter det ønskede vægttab er opnået, før du beslutter dig for kirurgisk korrektion af overskydende hud efter vægttab. De sunde ændringer, som du indfører og holder over år, er vaner, der vinder liv til dig.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.