Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Angst

Medicin mod angst

Man mener, at angst opstår, fordi der kommer ubalance mellem signalstoffer i hjernen. Bliv klogere på sygdommen, samt hvordan den kan behandles her.

Opdateret: 4. Oktober 2019

Hvad er angst?

Man mener, angst opstår, fordi der kommer ubalance mellem de signalstoffer i hjernen, som sørger for, at hjernen fungerer efter hensigten. Det er især signalstofferne serotonin, dopamin og noradrenalin, der er involveret i angstoplevelsen. Angsttilfælde kan dæmpes med medicin kaldet psykofarmaka, da disse lægemidler påvirker en eller flere af stofferne i hjernen involveret i udviklingen af angstanfald.

Hvordan behandler man angst?

Samtaleterapi

Medicinsk behandling af angst bør ikke stå alene. Det er vigtigt samtidig at arbejde med sin angst. Man skal forsøge at omstrukturere negative tanker og mønstrer, det gøres bedst i samarbejde med en psykolog eller -hvis muligt - egen læge.

Medicinsk behandling:

De vigtigste grupper af lægemidler til medicinsk angstbehandling er:

  • Antidepressiva: Der findes to typer; klassiske og nyere medicin. Gruppen af nyere medicin består af førstevalgs præparatet SSRI og SNRI, der virker på henholdsvis serotonin- eller noradrenalinsystemet i hjernen. Virkningen opstår efter to til tre ugers behandling.

  • Azaprioner: Anvendes især ved generaliseret angst. Det har vist sig at have en gavnlig effekt ved at påvirke signalstoffet serotonin. Virkningen indtræder først efter tre til fire ugers behandling.

Ved akut angsttilfælde - for eksempel i forbindelse med en operation - kan benzodiazepiner hjælpe. Der er en ikke ubetydelig risiko for, at man udvikler abstinenser eller et misbrug. Normalt bruges det derfor ikke til længerevarende behandling, men kun i akutte tilfælde.

Vær opmærksom på, at denne oversigt ikke har alle typer medicin mod angst med, og at læger kan vælge at skifte til andre midler end ovenstående, hvis behandlingen ikke har virket som ønsket. Blandt andre muligheder er blandt andet antiepileptikaet Pregablin og antihistaminet hydroxizin.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.