Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Depression

Grønne lykkepiller

Perikon - også kaldet St. Johns rod - indeholder nogle stoffer, der påvirker hjernens kemi på en interessant måde. Alt tyder på, at de virker som de almindelige 'lykkepiller'.


Opdateret: 7. Maj 2021

Foto: Planten prikbladet perikon - også kaldet St. Johns rod - indeholder nogle stoffer, der påvirker hjernens kemi på en interessant måde.

Alt tyder på, at de virker som selektive serotonin re-uptake hæmmere (SSRI), det vil sige som de almindelige 'lykkepiller'. Muligvis virker de også ved andre mekanismer, men det er endnu dårligt belyst.

Virker de grønne lykkepiller?

Flere undersøgelser, som dog kan kritiseres, tyder på, at de grønne lykkepiller er effektive over for lette til moderate depressioner. Det vil sige, depressioner som egentlig burde behandles psykoterapeutisk. Grønne lykkepiller er meget benyttet i Tyskland. Effektiviteten over for sværere depressioner er vigtig at få undersøgt, men foreløbig foreligger der kun få tilstrækkeligt gode undersøgelser. De seneste år er der fremkommet undersøgelser som sår tvivl om effekten. Bl.a. derfor anbefaler store udenlandske retningslinier for antidepressiv behandling, at man ikke bruger disse præparater.

Kan grønne lykkepiller kombineres med almindelige lykkepiller?

Da mekanismen mellem de forskellige SSRI lægemidler inklusiv perikon er nogenlunde ens, får man ikke forøget effekten ved at kombinere flere slags medicin fra samme stofgruppe. Tværtimod risikerer man alvorlige bivirkninger - det såkaldte Serotonin-syndrom - som består i omtågethed, voldsom indre uro, rysten, evt. muskeltrækninger og ligefrem psykose med hallucinationer. Kombinationen af grønne lykkepiller og andre lægemidler kan således absolut ikke anbefales.

Hvilke bivirkninger har de grønne lykkepiller?

Alt, hvad der virker, har også bivirkninger. Foreløbige erfaringer tyder på, at bivirkningerne ved grønne lykkepiller er mildere end ved de øvrige SSRI lægemidler. Da pillerne sælges uden recept, er indberetninger af bivirkninger også meget mangelfuld. Det vil sige, at man må regne med, at der vil gå meget lang tid, før alvorlige men sjældne bivirkninger bliver kendt.

Foreløbig kender man tilfælde med uro, svimmelhed og lysoverfølsom hud. Det sidste vil sige, at man kan få brændende, sviende udslet som efter brændenælder, hvis man udsætter sig for direkte sollys. Det giver sig selv, at det ikke er særlig behageligt. Nogle mennesker er så følsomme, at bare berøring med tabletterne er nok til at give udslet. Man kender intet til langtidsbivirkningerne.

Graviditet og amning

Behandling af gravide må frarådes , da vi intet ved om eventuelle fosterskader. En enkelt undersøgelse af ammende kvinder viser, at stoffet udskilles i modermælk, og der er rapporteret om bivirkninger hos barnet. Man bør derfor ikke bruge disse stoffer, hvis man ammer. I det hele taget er medicinsk behandling af depression hos ammende kvinder en opgave for en speciallæge i psykiatri.

Andre lægemidler og grønne lykkepiller

Grønne lykkepiller kan øge nedbrydningen af en række andre lægemidler. For eksempel midler mod aids, epilepsi og p-piller. Det kan betyde, at livsvigtig medicin pludselig holder op med at virke. Så hvis du tager noget som helst medicin fast, SKAL du drøfte det med din egen læge, før du begynder på grønne lykkepiller.

Er der nogle andre problemer ved de grønne lykkepiller?

Man skal ikke behandle sig selv for en depression. Aldrig! Vi kender det fra læger, som forsøger at behandle sig selv med antidepressiv medicin. Det går meget ofte galt. Man får en dårligere behandling af flere grunde:

  • Man kan ikke stille diagnosen depression på sig selv. Det kræver samtale og undersøgelse af en erfaren læge eller psykolog.

  • Mange depressioner skal slet ikke behandles medicinsk, men derimod med samtaler. Problemet er, at man ikke selv kan vurdere det. Det kræver, at der ses på tilstanden udefra af en læge med lang erfaring.

  • Man kan ikke selv bedømme, om tilstanden er så alvorlig, at man skal have mere intensiv hjælp - for eksempel på grund af pludselige selvmordsimpulser.

  • Den medicinske behandling, det være sig grøn. gul eller hvilken farve lykkepillerne nu har, skal aldrig stå alene. Den skal altid kombineres med samtaler.

  • Når man er deprimeret, har man brug for støtte fra et andet menneske.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.