Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Depression

Hvad kan jeg selv gøre mod en vinterdepression?

En række ”hus-råd” mod vinterdepression er fornuftige og sunde. Nogle råd er uskadelige og måske gavnlige. Så man kan jo prøve sig frem.


Opdateret: 18. Oktober 2022

Hvad er de vigtigste kendetegn ved en vinterdepression?

Vinterdepression er kendetegnet ved, at tilstanden typisk starter i efterårsmånederne og slutter i foråret. I vinterperioden bliver de pågældende mennesker først og fremmest energiløse, men også triste. De får en øget appetit med trang til søde sager, og større søvnbehov. Man kan kende vinterdepression fra almindelig depression dels ud fra de ovennævnte symptomer, dels fordi den forløber efter et karakteristisk mønster, som gentager sig år efter år. Normalt opdager man først mønstret efter adskillige år.

Hvordan kan man undgå, at vinterdepressioner vender tilbage?

Man kan prøve lysbehandling. Har man erfaring for, at det hjælper for én, kan man starte behandlingen før depressionen har fået godt fat. Det er en relativt billig og uskadelig behandling.

Alternativt kan man tage antidepressiv medicin, men denne form for behandling vil de fleste dog nok forbeholde sværere tilfælde på grund af risikoen for bivirkninger.

Motion og det at opholde sig meget udendørs kan også hjælpe nogle.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge en vinterdepression?

En række ”hus-råd” er fornuftige og sunde i sig selv, men vi ved faktisk ikke, om de kan forebygge vinterdepression. Internettet vrimler med et utal af forslag. Nogle råd er på den anden side uskadelige og måske gavnlige. Her kommer en række af dem:

 • Spis sundt. Masser af fisk. Nogle undersøgelser tyder på en effekt af fiskeolie mod depression. Det er usikkert, men under alle omstændigheder er fisk godt for hjertet.

 • Spis D- og B-vitaminer . Mange mennesker mangler disse vitaminer, og det kan give depressive symptomer. Og så hjælper det på hår og knogler!

 • Sørg for at få rigeligt motion i det fri. Motion vil øge ens velvære og energi, og man vil få sollys. Måske kan motion (så hård motion som man magter) også hjælpe mod depressive symptomer.

 • Sørg for rigeligt lys på din arbejdsplads, og hvor du i øvrigt opholder dig.

 • Måske kan det hjælpe at tage på vinterferie i lande med stærk sol.

 • Indret dit liv efter, at dit aktivitetsniveau svinger med årstiderne.

Nogle mennesker er glade for en såkaldt solopgangssimulator. Det er et vækkeur, der vækker én med gradvist tiltagende lys, som efterligner en almindelig solopgang. Lyset er ikke kraftigt nok til at erstatte lysterapi, men nogle mennesker føler de vågner om morgenen på en blidere og mere naturlig måde fremfor ved vækkeurets larm.

Andre gode råd

 • Sørg for at have tid til din lysbehandling hver dag.

 • Tag hensyn til dig selv. Hvil dig, hvis du er træt.

 • Forfald ikke til alkohol eller stoffer for at slappe af eller blive kvikket op.

 • Lær praktisk stress-håndtering, meditation, yoga eller lignende.

 • Dyrk dine venskaber selvom det kræver, at du tager sig sammen og kommer ud af dit vinterhi.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.