Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Smerter

Midler mod stærke smerter


Opdateret: 19. September 2014

Hvornår anvendes midler mod stærke smerter?

Midlerne anvendes mod moderate til stærke smerter, for eksempel efter operationer, som følge af sygdom eller ved stærke, kroniske smerter.

Når man har meget stærke smerter, kan fordøjelsessystemet, i nogle tilfælde, ophøre med at virke optimalt. Det vil sige, at hvis man tager en smertestillende tablet, vil den ikke blive fordelt rundt i kroppen og kan derfor ikke udøve sin smertestillende virkning. Derfor kan medicinen også gives intravenøst i en blodåre. Man kan også benytte stikpiller, altså en pille man fører op i endetarmen. Ved at få de smertestillende midler på denne måde, vil de aktive stoffer gå udenom fordøjelsessystemet og de vil derfor virke bedre og hurtigerere

Hvilke midler kan anvendes mod stærke smerter?

Fra gammel tid har man anvendt udtræk fra opiumsvalmuen i smertebehandling og disse midler er baseret på naturlige opioider eller de er kunstigt fremstillet og med en virkning som de naturlige. Denne gruppe af midler anvendes mod stærke smerter.

Morfin og morfinlignende midler [opioider] mod stærke smerter

Naturlige opioider omfatter især morfin, men også stofferne oxycodon og hydromorphon. Midlerne er vist nederst på siden i tabel 1.

De syntetiske opioider petidin og fentanyl virker på de samme modtagere i nervesystemet som morfin, og de ligner morfin i deres virkning og bivirkninger. Midlerne er vist i tabel 2.

Der findes et enkelt middel med et syntetisk opioid kombineret med et muskelafslappende middel. Formålet med denne kombination skulle være at hæmme opioidernes påvirkning af de glatte muskler i tarmene og urinvejene, hvilket kan forstærke og forlænge den smertestillende effekt. Se tabel 3.

Metadon er et naturligt opioid, som anvendes mod kroniske smerter. Midlet er meget langsomt udskilt fra kroppen igen, og bør derfor ikke anvendes ved akutte smerter. Desuden anvendes det til afvænning eller som vedligeholdelsesbehandling af narkomani. Midler med metadon er vist i tabel 4.

Morfinlignende midler [opioider] med nedsat risiko for afhængighed

De aktive stoffer buprenorphin og nalbuphin er midler der virker som de andre syntetiske opioider, men de har desuden en modsatrettet virkning, idet de også spærrer for andre opioiders virkning. Der er derfor en nedsat risiko for afhængighed ved disse midler, ligesom de kan anvendes ved behandling af narkomani. Midlerne vises i tabel 5 og 6

Kunstige morfinlignende midler [opioider] mod moderate til stærke smerter

Stoffet tramadol har dels samme virkning som morfin, blot en del svagere, og dels en virkning på andre signalstoffer i nervesystemet. Midlerne anvendes mod stærke og moderate smerter. Se tabel 7.

Læs mere om smerter her


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.