Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Søvn

Søvnbesvær

Vi sover en stor del af livet. Som spædbørn er det stort set hele døgnet. Unge mennesker skal helst have otte - ni timers søvn hver nat. Voksne kan klare sig med syv - otte timer eller mindre. Og mange ældre klarer sig med endnu mindre - fem-seks timer måske.

Opdateret: 27. September 2013

Sover man lige meget gennem livet?

Vi sover en stor del af livet. Som spædbørn er det stort set hele døgnet. Småbørn sover til middag. Unge mennesker skal helst have otte-ni timers søvn hver nat. Voksne kan klare sig med syv-otte timer eller mindre. Og mange ældre klarer sig med endnu mindre - fem til seks timer måske.

Hvorfor kan ældre mennesker have søvnbesvær?

Netop for ældre mennesker kan det måske være svært at forstå og acceptere, at det hverken er nødvendigt eller muligt at sove så meget som tidligere i livet. Og hvis du yderligere lever meget stille, uden væsentlig motion og måske endda tager en middagslur hver dag, ja, så er der ikke noget at sige til, at du ikke kan falde i søvn klokken 22, og at du måske vågner tidligt hver morgen, selv om du gerne ville sove lidt længere.

Hvornår er der tale om 'rigtigt' søvnbesvær?

Søvnløshed og søvnbesvær er der kun tale om, hvis man påvirkes i sit daglige virke af mangel på søvn. Men hvis man fungerer fint dagen igennem, spiller det ingen rolle, om man sover få eller mange timer om natten. Organismen skal nok selv sige til og indrette sig, så den får tilstrækkeligt med søvn.

Når det er sagt, skal det erkendes, at der i hvert fald i perioder kan opstå søvnbesvær for enhver.Stress, sorger og bekymringer er kendte årsager til søvnbesvær. Enten ved at man ikke kan falde i søvn, eller ved at man - efter kortere eller længere tid - vågner op igen, lysvågen og alligevel træt.

Hvad kan afhjælpe søvnbesvær?

Der findes masser af sovemidler. Dem skal man så vidt muligt holde sig fra eller kun bruge i kortere perioder eller ved bestemte lejligheder. På lange busture eller flyveture, hvor det kan være svært at finde hvile i almindelig siddende stilling, kan det være en god ide med en indslumringstablet. Det vil sige en sovepille, der virker hurtigt men kun varer fem-seks timer.

Hvad skal man passe på med sovemedicin?

Når man skal passe på med sovepiller, er det fordi, man meget let vænner sig til at skulle have piller, for at falde i søvn. Og det sker, at man på grund af tilvænning får brug for en stadig større dosis for at falde i søvn. Det sker også, at virkningen holder sig efter vækkeurets kimen, så morgenstunden bliver tung at danse med.

Gode råd til folk med søvnbesvær:

De fleste ved godt selv, hvad de skal gøre - eller lade være med at gøre - hvis de har problemer med at sove. Her er nogle gode råd:

  • Motion er godt og styrker søvnen, men undgå motion de sidste timer, før du skal sove.

  • Spar på mad og drikkevarer lige før sengetid. En lille natmad kan være ganske god for nogen. Store, tunge måltider er altid forstyrrende for søvnen. En godnatøl er måske sagen for nogen, men alkohol fremmer ikke nattesøvnen. Måske falder du lettere i søvn, men du vågner også tidligere, hvis du drikker om aftenen. Om ikke andet, så fordi du skal op og tisse - og ikke kan falde i søvn bagefter.

  • Spar også på de opkvikkende drikke ud på aftenen, hvis du ved, at de kan holde dig vågen. Kaffe, te, kakao samt coladrikke indeholder koffein, som kan gøre det sværere at falde i søvn. Brug eventuelt koffeinfri kaffe

  • Sørg for, at du har en ordentlig seng, du føler, du kan hvile godt i. Der skal være frisk luft og køligt i soveværelset. Luft eventuelt ud, inden du går i seng. Undgå lys og lyde, hvis det kan lade sig gøre.

  • Vent med at gå i seng, til du er træt. Slap af, før du skal sove. Sex lige før sengetid kan både fremme og hæmme søvntrangen. Mænd sover som regel godt efter sex, mens kvinder snarere kvikker op.

  • Læs lidt i en kedelig bog. Sluk lyset, når du mærker, at øjnene er ved at falde i. Men stå op igen, hvis du ikke er faldet i søvn, inden der er gået en halv times tid. Sæt dig i en stol, læs en avis, lyt til lidt musik, og læg dig så igen efter en halv times tid.

  • Stå altid op på omtrent samme tid hver morgen. Sæt vækkeuret, og stå hurtigt ud af sengen Også selvom du er kommet sent i seng, har haft svært ved at sove og måske har stor medlidenhed med dig selv. Du skal nok klare dig igennem dagen, og om aftenen bliver du tilpas hurtigt søvnig. Hvis der går tilstrækkeligt mange dage på den måde, får du reguleret dit indbyggede soveur, så du også bliver søvnig på klokkeslæt.

De fleste kan klare deres søvnproblem på denne måde. Men hvis det ikke er nok for dig, skal du tale med din læge om andre behandlingsmuligheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.