Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Børnesygdomme

Bleeksem (rød numse)

Bleeksem (rød numse) er en samlet betegnelse for en række tilstande, der giver rødme, irritation og eksemdannelse i bleregionen. Læs mere om bleeksem her.


Opdateret: 8. December 2022

Fakta om rød babynumse

  • Rød babynumse er oftest ikke en sygdom, men en irritation i huden
  • Den mest almindelige grund er, at huden irriteres af urin eller afføring, hvis det sidder for længe på barnets hud
  • Det kan dog også skyldes svampeinfektion eller bakterieinfektion
  • Nogle børn får kun rød numse en enkelt gang, mens det for andre sker gang for gang

Hvorfor får babyen rød numse?

Der kan være flere grunde til, at babyens hud bliver irriteret:

Bleen sidder for længe på

Den mest almindelige grund er, at huden irriteres af urin eller afføring, hvis det sidder for længe på barnets hud. Disse menneskelige affaldsstoffer kan nemlig omdannes til ammoniak, hvis de lukkes inde i en ble længe nok, og det ætser huden. Hvis barnet har rød numse, kan det svie meget i dets hud.

Fugtighed og svampeinfektion

En anden ting, der kan ske, er, at der på grund af fugtighed under bleen kan opstå en svampeinfektion. Alle mennesker har svampe på huden, men kun under gunstige vilkår kan de give sig til at vokse. En svampeinfektion har ikke noget med dårlig hygiejne at gøre, men med fugtighed eller ændrede forhold på huden. En svampeinfektion kan være meget generende for barnet, fordi det svier meget i huden, især når der kommer en ny portion tis eller afføring.

Bakterieinfektion

Barnet kan også få en bakterieinfektion på ble-området. Det kan ske, hvis der har været en rift i barnets hud, eller barnet måske har haft rød numse længe, så huden er svækket, og der dermed skabes adgang for bakterierne. Barnets hud bliver da både rød, varm og hævet, og det kan også få feber. Hvis barnet får disse tegn, skal man kontakte lægen.

Hvad kan man gøre ved rød babynumse?

Luft til huden

En almindelig rød numse kan bedst behandles ved at lade babyens numse få luft. Det er derfor en god idé at lade barnet få lov til at være uden ble en times tid nogle gange i løbet af dagen.

Bleskift

Derudover er det om at skifte barnets ble tit. Det kan være nødvendigt at skifte bleen op til 12 gange i døgnet, mens barnet har det værst.

Et skift til en anden ble type kan somme tider hjælpe. Hvis man bruger tøj-bleer, kan man prøve at skifte til papirbleer, som suger mere væske bort fra barnets hud. Hvis man bruger papirbleer, kan man prøve at skifte til tøjbleer. Bare det at skifte til en anden type bleer kan hjælpe. Hvis man bruger tøjbleer, kan man også prøve at lade barnet bruge uldbukser ud over tøjbleen i stedet for plasticsnipper.

Vask barnets numse hver gang

Det er vigtigt at vaske barnets numse hver gang, man skifter dets ble. Hvis barnet kun har tisset, er det nok at bruge lunkent vand. Hvis der er afføring, kan man bruge lidt sæbe, men husk altid at vaske efter med rent lunkent vand, så der ikke sidder sæberester på barnets hud.

Hvis barnet har en meget følsom hud, kan det være godt at beskytte den med creme efter hver afvaskning.

Brug helst kun vådservietter, når I er på tur. Vælg så vidt muligt vådservietter uden parfume eller andre tilsætningsstoffer.

Hvis numsen er meget rød, kan det være smertefuldt at blive vasket med vådservietter eller skumsvampe. Forsøg i stedet med vat og lunken vand.

Zinkpasta og andet

For at beskytte den røde hud kan man bruge en zink-pasta, som fås på apoteket eller hos materialisten. Der fås også andre cremer, der både desinficerer og indeholder zink. Zink er velegnet, fordi det lægger en beskyttende hinde over huden.

Hvis den røde numse ikke bliver bedre i løbet af nogle dage eller forværres, så tal med sundhedsplejersken eller lægen.

Hvad kan man gøre ved en rød numse forårsaget af en svampeinfektion?

Her er det også godt at lade barnets numse få luft flere gange om dage, så der ikke er fugtighed på huden. Prøv at skifte til en anden ble-type og brug lunkent vand ved bleskift og kun sæbe ved afføring. Vask altid efter med lunkent vand.

Når barnet har en svampeinfektion, svier det meget i huden, og barnet kan være meget irritabelt. I håndkøb kan man købe en børne-pasta, som er en svampe-bekæmpelses-creme med zink i. Følg vejledningen på pakken. Hvis svampeinfektionen ikke går tilbage eller forværres i løbet af et par døgn, skal man søge læge.

Hvad gør man hvis den røde numse bliver værre?

Hvis barnets hud bliver rødere, varmere og hævet, og barnet får feber, skal man kontakte lægen straks, da det kan skyldes en infektion med bakterier, som der skal lægebehandling til.

Hvordan ved man hvad den røde numse skyldes?

  • En almindelig rød numse er højrød, men ikke knaldrød. Barnet er friskt og raskt, men det svier måske lidt når det tisser og har afføring. Rødmen når ikke ned i barnets hudfolder. Den røde numse forsvinder efter et par dage med luftning, creme og hyppige bleskift. Søg råd hos sundhedsplejersken eller lægen, hvis det fortsætter.
  • En svampeinfektion er knaldrød. Se efter, om barnet er rødt også inde i hudfolderne. Svampen vokser nemlig også der. Barnet er oftest irriteret og græder ved bleskift. Almindelige råd som luftning og hyppige bleskift er ikke nok til at forbedre tilstanden. Hvis børne-pastaen ikke hjælper, kontakt da lægen.
  • En bakterieinfektion er knaldrød, varm og hævet. En rød numse, der er knaldrød, meget varm og hævet, kan være forårsaget af en bakterieinfektion. Barnet er oftest meget irriteret og har som regel feber. Man skal kontakte lægen.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.