Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Næseblod

De mest almindelig grunde til næseblod er meget uskadelige, som for eksempel at barnet har pillet sig i næsen, pudset næsen lidt for hårdt eller fået et stød på næsen under leg. Det kan også være at barnet har puttet et fremmedlegeme op i næsen. Ved næseblod går der hul på en af de små blodårer inde i næsens slimhinde

Opdateret: 20. Marts 2008

Hvad er næseblod?

Næseblod kan være dramatisk. Særligt børn kan tro at der er noget alvorligt galt, når det pludselig bløder så voldsomt. Mængden af blod ved næseblødning er ikke overvældende, men det syntes voldsomt.

De mest almindelige grunde til næseblod er dog ganske uskadelige, som f.eks at man har pillet sig i næsen, har pudset næsen for hårdt og for ofte (som ved forkølelse), ved traumer mod næsen og ikke mindst ved fremmedlegemer i næsen. Sidstnævnte er ved børn en ganske hyppig årsag til blodnæse.

Ved næseblod går der hul på et lille blodkar i næsens slimhinde. Som oftest de blodkar som sidder på næseskillevæggen i det såkaldte locus Kieselbachii. En lille procentdel af blødningerne udgår fra den bageste del af næsen, og kræver en anderledes behandling end beskrevet her i artiklen.

Næsen bløder - hvad skal du gøre?

Det er vigtigt at bevare roen når man får næseblod. Hvis det er et barn, kan du tale roligt til det for at signalere at situationen er ufarlig. Hvis det er muligt, så lad barnet sidde på skødet af en voksen mens man får standset blødningen.

Kompression

Den vigtigste behandling for at stoppe næseblødning er kompression. Kompressionen udføres ved at klemme begge næsefløje sammen omkring næseskillevæggen. Giv et jævnt tryk uden at klemme hårdt. Når der komprimmeres skal man sidde let foroverbøjet, gerne med albuerne hvilende på knæene, således man kigger ned i gulvet. Modsat hvad det gamle husråd siger, skal man ikke sidde med hovedet bagoverbøjet. Der er risiko for at blodet løber ned i svælget, og i værste fald ender i lungerne. Det er heller ikke nogen god idé at ligge ned, da blodtrykket i hovedet stiger i liggende stilling, hvilket kan medføre forlænget blødningstid.

Hvis det er muligt, kan man med fordel tage noget koldt at drikke (gennem et sugerør) mens man komprimmerer, alternativt en isterning i munden. Dette kan få blødningen til at stoppe hurtigere.

Komprimmér uafbrudt i 10 minutter – vær opmærksom på, at tiden går langsomt i sådan en situation. Brug gerne et minutur som vejleder!

Herefter lettes kompressionen, og hvis blødningen fortsætter, komprimmeres igen i runder af 5 minutter indtil blødningen er helt standset. Det er vigtigt at kompressionen foregår helt uden afbrydelser, og at man forholder sig i ro mens der komprimmeres.

Hvis blødningen ikke standser

Hvis ikke det er muligt at standse blødningen indenfor 20-30 minutter, skal man kontakte en læge, alternativt skadestuen. Når blødningen er stoppet, er det væsentligt, at næsens slimhinde får så meget ro som muligt til at hele op. Der går cirka en uge før slimhinden er helet totalt op igen.

Hvorfor skal du holde fast om barnets næse?

Det du gør, når du holder fast om barnets næse ved næseblod, er at du simpelthen klemmer den blødende lille blodåre i næsen sammen. Herved stopper blødningen, og sårskorpen kan dannes med blodstørkning.

Hvorfor får nogle mennesker hyppigere næseblod end andre?

Nogle mennesker har blodårer, der ligger længere ude i næsens slimhinder end andre. Fordi blodårene ligger så overfladisk, er de mere udsatte ved eksempelvis næsepilning, pudsning, gnidning af næsen eller voldsomme lege.

For at forebygge kan du holde neglene meget kortklippede og eventuelt bruge lidt vaseline på indersiden af næsefløjene, så eventuelle skorper blødgøres.

Hvis du ofte får næseblod, kan det være en god idé at lade lægen vurdere, om der er en yderligt liggende blodåre. Hvis det er tilfældet, kan denne blodåre lukkes ved et mindre indgreb, typisk ved brænding eller ætsning af blodåren.

Hvornår skal du søge læge?

  • Hvis du får næseblod efter at have slået hovedet.

  • Hvis du har mistanke om, at næsen er brækket.

  • Hvis næseblodet ikke vil stoppe. (Se ovenfor beskrevne vejledning).

  • Hvis du hyppigt får næseblødninger, som det tager mere ned 15 min. at stoppe.

  • Hvis du har vejrtrækningsbesvær.

  • Hvis du bløder andre steder fra, for eksempel fra øre eller gummer.

  • Hvis du har et fremmedlegeme i næsen. (eksempelvis et barn, der har puttet en eller anden ting op i næsen).


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.