Bakteriel vaginose

Hvad er bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose er en meget almindelig ”tilstand” - ikke rigtig en sygdom. Det kan bedst karakteriseres som en ubalance, som skyldes en forskydning i skedens normale bakterieflora, så der er for få af de gavnlige lactobaciller/mælkesyrebakterier.

Det er en hyppig tilstand, idet cirka en tredjedel af alle kvinder vil opleve generne på et eller andet tidspunkt i deres fertile liv, det vil sige mellem 15- 45 år. Bakteriel vaginose forekommer ikke hos kvinder efter overgangsalderen.

De hyppigste symptomer er udflåd, ofte efter sex (specielt med ny partner), og dårlig lugt.

Hvilke symptomer er der på bakteriel vaginose?

De hyppigste symptomer er:

  • Udflåd, som kan være gråligt eller gult, til tider skummende (ikke at forveksle med svamp, som har et nærmest hvidt, hytteostagtigt udflåd). Udflåddet kan svinge lidt i løbet af cyklus og er allerværst efter samleje.

  • Lugten er karakteristisk fiskeagtig.

  • Svie og kløe er også ofte symptomer.

Hvorfor får man bakteriel vaginose?

Man ved ikke nøjagtig hvorfor nogle kvinder får bakteriel vaginose. Den normale bakterieflora i skeden består af lactobaciller, som sørger for, at pH er surt; mellem 3,8 – 4,2. Af og til kan anvendelse af antibiotika være årsagen, da det kan forskyde den normale bakterieflora og pH-balance. En anden grund kan være, at man mister de gavnlige Lactobaciller af andre og mere ukendte årsager. Lactobaciller er det samme som mælkesyrebakterier.

Bakteriel vaginose smitter ikke ved seksuelt kontakt, men ses ofte hos kvinder som har sex med kvinder. Bakteriel vaginose ses hyppigere hos kvinder, der bruger hormonspiral. Brug af P-piller og hormoner kan have såvel positiv, som negativ indflydelse. Mange partnere, specielt flere samtidigt, øger risikoen for bakteriel vaginose, ligesom skift af partner.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Diagnosen er som regel nem at stille, blot ved at se på udflåddet ved den gynækologiske undersøgelse.

Er man i tvivl, kan man måle pH, som vil være over 4,5. (Normalt pH i skeden er 3,8 – 4,2). Man kan også kigge i mikroskopet, hvor man ser nogle specielle celler (så kaldte clue cells og eventuelt en bakterie som hedder Gardnerella). Endelig kan man dryppe lidt Kaliumhydroxyd på, hvorved fiskelugten bliver meget tydelig. En bakteriepodning giver sjældent et brugbart resultat. Kvinder kan have Gardnerella i sit vaginalsekret uden at have symptomer og de skal derfor heller ikke behandles.

Hvordan behandles bakteriel vaginose?

Bakteriel vaginose uden gener skal ikke behandles.

Lokal behandling med antibiotika plejer at afhjælpe generne – i hvert fald for en tid. Vigtigt er, at følge op med mælkesyrebakterier i forbindelse med behandlingen, for at genoprette den normale bakterieflora.

Den medicinske antibiotiske behandling er:

Metronidazol som vaginal-gel i fem dage (Zidoval) eller vagitorier (Flagyl) i seks dage. Begge dele føres dybt op i skeden.

Metronidazol kan også gives som tabletter man spiser, men har da antabus-effekt. Det vil sige, at man skal undgå alkohol under behandlingen og tre dage efter endt behandling.

Clindamycin som vaginal creme (Dalacin) i en uge.

Begge dele er på recept.

Mælkesyre og mælkesyrebakterier: Antibiotikabehandlingen skal kombineres med mælkesyre eller mælkesyrebakterier, så den gode bakterieflora i skeden kan genoprettes og opretholdes. Produkterne fås i håndkøb på apoteket og findes i forskellige udgaver: Tabletter man spiser, tabletter/ kapsler man fører op i skeden eller som gel/ creme man smører skeden med. Spørg på dit lokale apoteket.

Hvad kan man selv gøre?

Man kan forebygge, at de dårlige bakterier tager over ved at hjælpe den gode bakterieflora på vej med mælkesyre og mælkesyrebakterier. Produkterne er gode, da de omdanner sukker til syre og hjælper med til at sænke pH og lindrer dermed symptomerne på bakteriel vaginose.

Udsigt for fremtiden

Tilstanden kan komme og gå, og i bedste fald forsvinde af sig selv, men tilstanden kommer desværre ofte igen.

Hvis man er plaget af tilbagevendende bakteriel vaginose, er det vigtigt at holde pH i skeden lavt ved at bruge produkter med mælkesyre eller mælkesyrebakterier.

Hos gravide, kan bakteriel vaginose give anledning til for tidlig vandafgang og tidlig fødsel. Kvinder, der har oplevet dette og som i følgende graviditet har symptomer på bakteriel vaginose, bør behandles (med samme præparater som ikke-gravide).

Læs mere om KVINDER OG SYGDOMME

Sidst opdateret: 04.09.2017

Medicin som kan anvendes