Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Tænder og mund

3 tips mod blister

Blister i munden kan både skabe irritation og smerte. Men hvad kan man selv gøre for at undgå blister? Her får du tre gode råd mod blister.

Offentliggjort: 29. Januar 2020

Blister i munden kan både skabe irritation og smerte. Men hvad kan man selv gøre for at undgå blister? Her får du tre gode råd mod blister.

De er som oftest at finde på indersiden af kinderne og læberne, men kan også sidde på tungen og i svælget. De fremstår oftest som runde og hævede prikker, der er hvide i midten og rødlige udenom. Blister er hvad de er kendt som, og mange danskere har oplevet at have denne form for sår i munden.

Men kan man selv gøre noget for at undgå blister?Det er hvad farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, blandt andet svarer på med sine tre gode råd mod blister.

Læs også: Blister i munden

1. Sådan undgår du blister

Man kender ikke den specifikke årsag til, hvorfor blister opstår. Men blister ses ofte i forbindelse med: stress, allergi, vitamin- og mineralmangel og hormonelle forandringer under f.eks. menstruation og graviditet.

Men selvom den specifikke årsag ikke findes, kan man stadig gøre noget for at undgå blister i munden. Ifølge Imran Asli Biyik kan man mindske risikoen ved at holde igen med fødevarer, som kan irritere og skade slimhinderne såsom f.eks. fødevarer med en hård og sprød skorpe.

Men også en al for hård tandbørstning kan være skadelig for munden, påpeger Imran Asli Biyik.

 • En måde at undgå blister på kan være ved at finde en tandpasta, der ikke indeholder stoffet natriumlaurysulfat. Et andet tip i den forbindelse er at undgå at bruge en alt for hård tandbørste, siger farmaceuten.

2. Du har fået en blist, hvad nu?

Blisten er der, og du kan mærke den, når du bevæger tungen rundt i munden. Du oplever måske en følelse af irritation og smerte, når du indtager nogle former for mad og drikke.Men hvilke? Ifølge Imran Asli Biyik er det en god idé at undgå at drikke syreholdige drikke, der kan irritere blisten. Det kan eksempelvis være forskellige former for læskedrikke og kaffe.

Læs også: Hvordan slipper jeg af med blister i munden?

3. Behandling af blister

Ofte kræver blister i munden ikke nogen form for behandling. Men man kan fremme helingen af en blist og mindske smerte og irritation ved hjælp af håndkøbsprodukter.Der eksisterer to former for behandling. Den ene fokuserer på at være smertelindrende, mens den anden er en to-i-en løsning, som både er smertelindrende og helende. Håndkøbsprodukter mod blister fås oftest i form af lokalbehandling i munden og kan købes i dit lokale apotek.

Gode råd fra apoteket

Blister går oftest over af sig selv, men der findes smertelindrende og helende håndkøbsprodukter mod blister.

 • Eksempler på håndkøbsprodukter mod blister
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik og Netdoktors artikel Blister i munden.

  Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

  Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

  Kommentér denne artikel

  Der er endnu ingen kommentarer på denne side


  Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.