Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Venepumpen og venepumpeøvelser

Venepumpen er kroppens vener, deres veneklapper og de nærliggende muskler, som hjælper med at føre det afiltede blod tilbage til hjertet. Læs mere her.

Opdateret: 7. September 2020

Hvad er venepumpen?

Venepumpen er daglig tale for et system der involverer benenes vener med deres veneklapper og den omkringliggende muskulatur i benet. Vener er de blodkar der fører blodet tilbage til hjertet. Har man tendens til at blodet staser op i benene, kan man med fordel lave nogle øvelser, som hjælper venepumpen, så man får gang i blodcirkulationen og mindsker risikoen for blandt andet blodpropper..

Hvordan fungerer venepumpen?

Hele kroppens blodomløb bliver normalt pumpet rundt af hjertet. Fra hjertet afgår arterierne, som er blodkar der deler sig i flere og flere grene, jo længere væk de kommer. Til sidst begynder de at bevæge sig tilbage mod hjertet, og bliver her kaldt vener. Jo længere væk fra hjertet blodet bevæger sig, jo mindre tryk er der i blodkarrene. Når blodet skal løbe tilbage mod hjertet - og oven i købet mod tyngdekraftens retning - er der behov for ekstra hjælp, så blodet ikke bliver liggende i benene.De større vener i benene er udstyret med såkaldte veneklapper. Disse fungerer som en slags låge, som kun kan åbne den ene vej, nemlig mod hjertet. Således kan blodet kun passere den “rigtige” vej gennem disse klapper. Derudover udnyttes muskulaturen omkring venerne, således at når vi spænder i disse muskler (for eksempel ved at strække og bøje i ankelleddet), “klemmer” vi blodet gennem veneklapperne, så det bevæger sig opad mod hjertet.

En anden del af venepumpen er mellemgulvsmusklen (diaphragma), som bevæger sig når vi trækker vejret. Den fungerer som et stort stempel, og er med til at tømme de vener, som ligger i bughulen. Dette er vigtigt, da der findes enormt mange vener omkring bughule og især i bækkenet, som skal tømmes, for at blodet fra benene kan bevæge sig opad.Er der for stort tryk i bækkenet, kan man opleve at blodet “staser op” i benene, hvilken kan føre til smerter og “trykken” i underlivet, hæmorider og hævede ben og ankler.Ligeledes øges risikoen for små blodpropper i benene, hvis der kommer stilstand i blodomløbet, hvorfor patienter, som er indlagt i lang tid og har svært ved at gå, anbefales at lave venepumpeøvelser, ligesom det også kan være en god idé, hvis man skal på en længere flyvetur.

Venepumpen og hævede ankler

Har du blodtryksproblemer, ledgener eller skal du sidde stille i længere tid, kan du have gavn af at støtte din venepumpe med venepumpeøvelser.

Hvad kan man gøre for at hjælpe venepumpen?

Venepumpen kan hjælpes på vej af nogle simple øvelser, som trykker blodet i den rigtige retning og udnytter tyngdekraften bedre.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.