Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Thyroideahormoner (Stofskiftehormoner)

Thyroideahormonerne regulerer stofskiftet. De produceres i skjoldbruskkirtlen (thyroidea)

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er thyroideahormoner?

Skjoldbruskkirtlen (Thyroidea), som producerer thyroideahormonerne, sidder på forsiden af halsen. Skjoldbruskkirtlen er forsynet med mange blodårer som sikrer, at hormonerne hurtigt kan sendes ud i blodbanen.
PhotoDisc

Thyroideahormoner regulerer stofskiftet, og kaldes derfor også stofskiftehormoner. Hormonerne øger vores stofskifte og dermed vores forbrænding.

Thyroideahormonerne produceres i skjoldbruskkirtlen (thyroidea).

Skjoldbruskkirtlen producerer to thyroideahormoner kaldet T3 og T4. De har fået deres navne fordi de indeholder henholdsvis tre og fire jod-molekyler. Jod er et mineral der findes i flere fødevarer. For at thyroideahormonerne kan virke, er de altså afhængige af, at man får jod tilført gennem maden.

Hormonerne kaldes også skjoldbruskkirtelhormoner eller på fagsprog triiodthyronin (T3) og tyroxin (T4).

Hvilke funktioner har thyroideahormoner?

Thyroideahormonerne T3 og T4 virker begge på samme måde i kroppen:

  • Regulering af stofskiftet

    Hormonerne sørger for at opretholde det man kalder hvilestofskiftet. Hvilestofskiftet er et udtryk for, hvor meget energi kroppen bruger i hvile. Uden T3 og T4 vil stofskiftet falde, og kroppen vil forbrænde mindre.

  • Øget varmedannelse

    Hormonerne medvirker til at producere varme.

  • Vigtige for hjernens udvikling i barndommen

    Hormonerne er essentielle for en normal udvikling af hjernen. Derfor testes nyfødte få dage efter fødslen, for om de har nok thyroideahormoner i blodet.Mangel på hormonerne i barndommen kan føre til dværgvækst og mental retardering.

Hvordan reguleres thyroideahormoner?

Da jod er en vigtig bestanddel af T3 og T4, spiller jod en vigtig rolle i reguleringen af hormonerne. Hvis man mangler mineralet jod, kan skjoldbruskkirtlen ikke lave hormoner, og man får nedsat produktion af dem.

Læs mere om jod her

Ved sygdomme, eller fejl i styringen og reguleringen af thyroideahormonerne, kan kroppen reagere på forskellige måder. Det kan føre til en forstørret skjoldbruskkirtel, som buler frem på halsen. Det kaldes struma. Andre sygdomme giver derimod en formindsket skjoldbruskkirtel. Det kan nogle gange ses ved for lavt stofskifte.

Thyroideahormonerne T3 og T4 reguleres af et andet hormon, fra hypofysen kaldet TSH (thyroideastimulerende hormon). TSH sørger for, at der laves T3 og T4. Ved mangel på TSH sænkes produktionen af T3 og T4.

Hvornår behandles man med thyroideahormoner?

Man kan komme i behandling med thyroideahormoner, hvis man for eksempel har fået fjernet skjoldbruskkirtlen, eller generelt har mangel på hormonerne T3 og T4.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Det kan også være ved sygdomme i skjoldbruskkirtlen, som for eksempel lavt stofskifte eller Hashimotos thyroiditis, som er kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen og en af årsagerne til for lavt stofskifte

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.