Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Jod

Jod er et mineral, som indgår i skjoldbruskkirlens hormoner. Jod er et grundstof, det vil sige et enkelt atom.

Opdateret: 11. Juni 2019

Hvad er jod?

Jod er et mineral, som indgår i skjoldbruskkirtlens hormoner. Skjoldbruskkirtlen sidder på forsiden af halsen. Kirtlen har brug for jod for at fungere ordentligt. Mangler man jod, kan det give struma. Det er en relativt hyppig sygdom i Danmark, og er kendetegnet ved en forstørret skjoldbruskkirtel, som ikke er i stand til at danne den nødvendige mængde skjoldbruskkirtelhormoner.

Jod findes især i fisk fra havet og i skaldyr. For meget jod kan især være skadeligt for gravide og ammende.

Hvad bruger kroppen jod til?

Som en del af skjoldbruskkirtlens hormoner (Thyroideahormonerne T3 og T4) indgår jod i regulering af kroppens stofskifte. Det vil sige de biokemiske reaktioner, der danner energi og nye kemiske byggesten til vedligeholdelse af kroppens celler og væv.

Hvor i kosten findes jod?

Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de fødevarer, der indeholder mest jod, er fisk og skaldyr samt mel, æg og grøntsager. Specielt saltvandsfisk og skaldyr har høje koncentrationer af jod. Indholdet af jod i mælk og æg varierer afhængig af dyrefoderets indhold af jod.

Opvarmning af fødevarer sænker indholdet af jod. Ved grilning og stegning af fisk mindskes jodindholdet med op til 20 procent. Ved kogning kan indholdet reduceres med op til 60 procent.

For at komme struma til livs har man i Danmark siden 1998 tilsat jod i bordsalt, hvilket giver et ekstra bidrag til kosten. Derudover anvender brødindustrien samt bagerne også salt tilsat jod. I andre lande, fx Island, ses en god jodstatus blandt indbyggerne, hvilket formentlig skyldes en stor indtagelse af fisk. I andre lande, som Norge, hvor der også har været problemer med jodmangel, tilsættes jod til dyrefoder og salt. Drikkevandets indhold af jod varierer en del, men menes at bidrage til vores indtagelse af jod.

Hvor meget jod må man tage?

Det anbefales, at en voksen person indtager 150 mikrogram jod per dag.

Hvem har øget risiko for jodmangel?

Mangel på jod anses for at en af de mest hyppige mangeltilstande på jorden og en af de hyppigste årsager til struma. Tidligere var indtagelsen af jod i Danmark under behovet, og mange fik jodmangel og struma. Derfor blev tilsætning af jod til salt og brødprodukter indført. Alle har brug for et velfungerende stofskifte, men specielt for børn er det vigtigt, at reguleringen af stofskiftet er optimalt, da de har brug for energi og byggematerialer til deres fysiske og psykiske vækst.

Også ældre kan have brug for jodtilskud, da de ofte spiser mindre og dermed indtager mindre jod.

Hvad er symptomerne på jodmangel?

Jodmangel kan føre til sygdommen struma.Tegn herpå er:

  • vægtstigning
  • træthed
  • kuldefornemmelse.

Hos børn kan struma føre til mental retardering og dværgvækst. I Danmark får 10 til 15 procent af danskere over 60 år struma, og en del af disse tilfælde tilskrives jodmangel. En af forklaringerne kan være, at vi spiser færre fisk end førhen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan behandles jodmangel?

Symptomerne på jodmangel forsvinder af sig selv, hvis man øger sit indtag af jod. Det er dog værd at vide, at struma kan have andre årsager end jodmangel, og det vil derfor være en god idé at tale med sin læge, hvis man tror, man har struma.

Hvad er symptomerne på overdosering af jod?

For store doser jod kan hæmme hormondannelsen i skjoldbruskkirtlen. Symptomerne vil derfor være de samme som ved jodmangel.

Er der noget, man skal være opmærksom på ved graviditet?

Gravide og ammende bør drikke mælk og spise fisk for at sikre det ekstra behov, der er for jod under en graviditet og ved amning. Vitamintabletter til gravide er tilsat jod. Rygning påvirker indholdet af jod i modermælken negativt.

Jod og medicin

Får man receptpligtig medicin eller benytter håndkøbsmedicin i en længere periode anbefales det generelt, at man kontakter sin læge eller forhører sig på apoteket med hensyn til vitaminer og eventuelt vitamintilskud.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.