Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Helvedesild

Helvedesild i øjet (Zoster ophthalmicus)

Helvedesild i øjet giver udslæt, blæner og sår omkring øjet. Det starter med en snurrende, prikkende og stikkende fornemmelse i huden omkring øjet, siden af næsen, i panden og tindingen.


Opdateret: 28. Februar 2022

Hvad er helvedesild i øjet?

Helvedesild i øjet (Zosterophthalmicus) er en betændelsestilstand i de følesans-nerver, der forsyner øjet.

Herpes viruset (varicella-zoster) giver anledning til sygdommene skoldkopper (variceller) og helvedesild (herpes zoster). Mere end 90 procent af den voksne befolkning har haft skoldkopper som børn med karakteristiske blærer på huden. Efterfølgende gemmer virus sig i føle-nervebanerne i ansigtet eller andre steder på kroppen. Virus kan reaktiveres, og når det bliver reaktiveret opstår helvedesild.

Typisk opstår helvedesild i de ældre leveår eller ved svækkelse. Ved sygdom i ansigtets føle-nerver kan øjenregionen angribes og give anledning til blæredannelser på ansigts- og øjenlågshuden, og specielt kan ses sår på næsetippen. Udbruddet giver smerter, og der ses forandringer i binde- og hornhinde, som minder om dem, man finder ved infektion med herpes virus type 1. Behandlingen er stort set også den samme. Sygdommen kan ledsages af langvarig smertetilstand, som kræver behandling med forskellige former for smertestillende medicin.

Det er vigtigt med hurtig behandling, for at nedsætte risikoen for blivende skader.

Hør en speciallæge og en tidligere patient fortælle om helvedesild herunder.

Hvorfor opstår helvedesild i øjet?

Helvedsild skyldes, at skoldkoppevirus (varicella-zoster virus), som er gemt i kroppen, pludselig reaktiveres.

Når man har haft skoldkopper , forbliver virusset nemlig i kroppen i en slags dvaletilstand og holdes i skak af immunforsvaret. Hvis immunforsvaret bliver svækket, risikerer man, at virussen blusser op, og så får man helvedsild.

Helvedesild kan opstå i alle følesans-nerver, og da øjet er forsynet med mange følsomheds-nerver, kan helvedesild også opstå her. Helvedesild i øjet kan medføre, at der blandt andet udvikles hornhindebetændelse og/ eller regnbuehindebetændelse. Regnbuehindebeteændelse kan ledsages af forhøjet tryk i øjet, som på sigt kan medføre grøn stær.

Hvem er i særlig risiko for at få helvedesild i øjet?

Helvedesild kan opstå hos alle. Sygdommen opstår dog hyppigere blandt personer med svækket immunforsvar, det vil sige blandt ældre, men også yngre med HIV eller anden sygdom eller i immundæmpende behandling, kan udvikle helvedesild i øjet.

Hvad er symptomerne på helvedesild i øjet?

Ofte starter helvedesild i øjet med en snurrende, prikkende, stikkende fornemmelse i huden omkring øjet, siden af næsen, i panden og tindingen, og herefter udvikles et egentligt udslæt og efterhånden blæner og sår. Langt de fleste vil også føle sig sløje. Hvis man føler sig sløj og allerede har begyndende udslæt i pande, tindingen og siden af næsen, skal man søge læge med det samme.

Selve øjeæblet kan også rammes af helvedesild og kan blandt andet medføre hornhindebetændelse og/ eller regnbuehindebetændelse, eventuelt ledsaget af forhøjet øjentryk. Symptomerne er lysskyhed, smerter og nedsat syn på øjet.

Hvordan behandles helvedesild i øjet?

Helvedesild i øjet behandles som helvedesild andre steder på kroppen: Den bedste behandling er hurtigst mulig indtagelse af anti-virale tabletter (aciclovir) eller måske infusion af den anti-virale medicin i en blodåre, hvis man er for sløj til at indtage tabletter. Hvis øjets overflade er påvirket, behandles tillige med øjensalve, der indeholder aciclovir. Hvis der er regnbuehindebetændelse, behandler man med binyrkhormonholdige øjendråber, og hvis trykket er forhøjet behandles med øjentryksænkende øjendråber for at forhindre at der udvikles grøn stær.

Behandling med anti-viral medicin er i vidt omfang uden bivirkninger.

Hvad kan man selv gøre?

Man kan formentlig ikke gøre noget selv for at hindre, at man rammes af helvedesild i øjet. Det er dog muligt at blive vaccineret mod helvedesild. I 2021 kom der en ny og mere effektiv vaccine på markedet (Shingrix) der giver en god beskyttelse mod tilstanden. Da flertallet af tilfælde ses hos personer over 50 år er det særligt denne gruppe der har gavn af en vaccination.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad er udsigterne for fremtiden?

De fleste slipper for blivende mén efter et udbrud af helvedesild i øjet, men cirka 20 procent får blivende mén i form af nervesmerter i panden og omkring øjet eller føleforstyrrelser på øjets overflade, som i værste fald kan medføre blindhed. Hurtig behandling nedsætter risikoen for sådanne blivende skader.

SE ALLE ARTIKLER OM HELVEDESILD


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.