Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Sådan bedømmer man sværhedsgraden af psoriasis

Der findes flere forskellige systemer til bedømmelse af psoriasis' sværhedsgrad. De to hyppigst brugte er håndflademetoden og PASI Score.

Opdateret: 15. August 2021

Hvilke sværhedsgrader inddeles psoriasis i?

Man inddeler psoriasis i tre sværhedsgrader; mild, moderat og svær. Godt tre fjerdedele af alle med psoriasis har sygdommen i den milde form, mens den sidste fjerdedel har det i moderat til svær grad.

Inddelingen af psoriasis i tre sværhedsgrader bliver brugt, når lægen skal vælge en passende behandling. Mild psoriasis kan som regel håndteres med lokalmidler, mens de sværere former for psoriasis oftest behandles med lys-terapi og/eller tablet-behandlinger med stoffer, der dæmper immunforsvaret. I sidste instans kan det imidlertid blive nødvendigt at anvende biologiske lægemidler.

Mild psoriasis

Hvis man har psoriasis på mindre end to procent af kroppens overflade, betegner man det som mild psoriasis. Ved mild psoriasis finder man typisk isolerede psoriasispletter i områder som albuer, knæ, hænder, fødder og hårbund. Såfremt små områder med psoriasis er lokaliseret på hænder, i skridtet eller i ansigtet, kan man dog sagtens blive bedømt til at have moderat til svær psoriasis, fordi det kan påvirke dagligdagen kraftigt. Mild psoriasis kan som regel holdes i skak med lægemidler til lokalt brug. Det omfatter cremer, salver, opløsninger og shampoo. Som hudpleje bør man anvende fugtighedscremer.

Moderat psoriasis

Hvis man har psoriasis på mellem 2-10 procent af kroppen, betegner man det som 'moderat psoriasis'. Psoriasis kan findes på arme, ben, selve kroppen, i hårbunden og på andre legemsdele. Udover lokal-behandling kan lægen anbefale lysbehandlinger og tabletbehandling, afhængig af hvor på kroppen psoriasis sidder, hvor udbredt den er, og hvor meget den generer.

Svær psoriasis

Man taler om svær psoriasis, når mere end 10 procent af kroppen er dækket. Store hudområder kan ses dækkede af psoriasispletter, eller det kan være, at huden i store områder er meget rød og falder af i flager. Psoriasisgigt forekommer ved alle former for psoriasis, men ved svær psoriasis har man større risiko for at udvikle gigt. For at få psoriasis under kontrol er det som regel nødvendigt med skrappere behandling, såsom lysbehandling, tabletter eller en kombination af flere forskellige behandlinger. Denne behandling kan inkludere de såkaldte biologiske lægemidler.

Hvordan bedømmer man sværhedsgraden af psoriasis?

Der findes flere forskellige måder at bedømme sværhedsgraden af psoriasis. De to hyppigst brugte er håndflademetoden og PASI Score. Håndflademetoden er nem, og man kan selv bruge den til at følge udviklingen af sin psoriasis. PASI scoren er mere kompleks og vanskeligere at bruge. PASI-scoren er dog meget anvendt i forbindelse med gennemprøvninger af nye lægemidler, så man kan sammenligne effekten af forskellige behandlinger.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.