Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hård hud og ligtorne

Oplever du også hård hud? Her kan du blive klogere på, hvorfor det opstår, hvad du kan gøre for at holde det nede, samt hvordan det behandles.


Opdateret: 25. September 2019

Hvordan kommer jeg af med hård hud?

Fakta om hård hud og ligtorne

  • Hård hud opstår, når der kommer for stort tryk på huden. Typisk vil det opstå på fødder eller hænder.
  • En ligtorn opstår, hvis der er stor belastning på et lille hudområde, og der dannes hornstof for at beskytte området. Trykket mod området vil gradvist presse hornstoffet sammen til en tyk, hård hornklump.
  • Man kan forebygge ligtorne ved at bruge en pimpsten eller en mellemhård neglebørste på områder med hårdhud. Smør også gerne fodsåler og hæle med en god og nærende creme.
  • Ligtorne og hård hud kan behandles ved fodlægen. Fodlægen kan beskære den hårde hud og ligtornene samt trykaflaste de belastede områder.

Hvorfor får man hård hud?

Hård hud opstår, når der kommer for stort tryk på huden. Hård hud kan principielt opstå alle steder, men typisk vil man få det på fødder eller hænder. På fødderne oftest på grund af tryk fra fodtøj på områder hvor knoglerne "presser" på huden. På hænderne er det som regel på grund af gentagne belastninger ved arbejde. Nogle personer har eksem, som medfører noget, der ligner hård hud. Disse tilstande omtales ikke her. Hård hud på fødderne er oftest det, der volder problemer.

På fødderne får man oftest hård hud på hælen og under forfoden samt oven på tæerne. Det er der, foden oftest bliver trykket af skoen.

Føddernes hud reagerer ved at producere ekstra tyk hud det pågældende sted. Dette for at beskytte de underliggende strukturer. Hård hud er en slags forhorning af huden og den mangler den elasticitet, som almindelig hud har. Der kan derfor opstå revner i den hårde hud. Disse revner kan gå hele vejen ind til underhuden og medføre smerter.

Hvordan ser ligtorne ud?

Hvis belastningen bliver meget stor på et lille hudområde, bliver der dannet meget hornstof for at beskytte stedet. Trykket mod stedet vil gradvist presse hornstoffet sammen til en tyk, hård hornklump. Midten af denne hornklump vil ofte have form som en torn. "Tornen" trykkes ind i huden, når man går på den, eller når skoens sider trykker mod tæerne, og dette medfører smerter.

Fod med ligtorn. Foto: IStock.com

Ligtorne og hård hud med sår

Hvis der opstår sår eller blødning omkring eller under ligtornen skal dette behandles og årsagerne til ligtornen findes, så sårene ikke fører til værre komplikationer som eksempelvis infektion.

Hvad kan man selv gøre?

Hold hård hud nede hver dag

Hvis der opstår begyndende hård hud, for eksempel på tæerne, under fodsålerne eller på hælene, kan man bruge en pimpsten eller evt. en god mellemhård neglebørste på området. Ikke mere end et minuts tid af gangen. En fodfil kan i visse tilfælde medføre så megen friktion, at den stimulerer dannelsen af et nyt lag hård hud. Efter badet eller fodbadet kan man herefter frottere området godt med et håndklæde. Smør fodsåler og hæle med en god nærende creme. Man skal ikke smøre så meget ovenpå foden og ikke mellem tæerne.

Det er vigtigt, at årsagen til den hårde hud findes og fjernes. Er man i tvivl om årsagen, kan man altid spørge en statsautoriseret fodterapeut.

Hvordan behandles hård hud og ligtorne?

En fodterapeut kan vurdere føddernes tilstand og behandlingsbehov.

Fodterapeuten kan evt. beskære den hårde hud og ligtornene samt trykaflaste de belastede områder og eventuelle sår.

Hård hud i fodsålerne aflastes bedst i en kombination af indlægssåler og velegnede sko. Det er en god idé, at rådføre sig med en fodterapeut, inden man køber sko eller indlægssåler. Indlægssålerne vil støtte/aflaste bedst, hvis de er lavet efter aftryk af foden.

Hvis der er behov for behandling, som fodterapeuten ikke kan klare, skal man henvises til eksempelvis læge, hvis man har diabetes evt. til diabetescenter.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad er mulighederne for tilskud til fodbehandling?

Som udgangspunkt er der ikke tilskud til behandling af hård hud som ikke skyldes sygdom. Sygdomme og tilstande, som giver tilskud til behandling af hård hud og ligtorne, er diabetes, [leddegigt][000066 ] og psoriasisgigt samt arvæv efter strålebehandling.

Desuden kan man søge tilskud til indlæg ved nogle af de samme lidelser.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.