Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Infektioner

Antigener

Et antigen er et lille molekyle, som findes på overfladen af de fleste celler og mikroorganismer og som bruges af kroppen til at kende forskel på kroppens egne celler og fremmedlegemer.

Opdateret: 2. Juni 2021

Hvad er et antigen?

Et antigen er et molekyle, som findes på overfladen af de fleste celler og mikroorganismer, såsom vira og bakterier. Antigenet er unikt for den specifikke celletype, og fungerer som en slags ID for kroppens immunforsvar.

Hvordan virker antigener?

Antigener bruges af kroppens immunforsvar, til at adskille kroppens egne celler fra fremmede mikroorganismer og til at genkende og hurtigt angribe mikroorganismer, som kroppen før har været udsat for, så infektioner og sygdomme bekæmpes.

Sygdomsantigener

Når kroppen bliver udsat for en mikroorganisme, for eksempel en virus eller bakterie, vil specifikke celler fra kroppens immunforsvar kigge på dens antigener, for at afgøre om den hører til kroppens egne celler, eller er ukendt. Hvis kroppen før har set antigenet og afgjort at det er en trussel, vil det straks sætte en reaktion i gang, som angriber mikroorganismen, så kroppen ikke bliver syg. Denne reaktion starter med frigivelsen af specielle molekyler kaldet antistoffer, som netop genkender antigenerne og får kroppen til at angribe det fremmede. Er det et nyt antigen, husker kroppen det til næste gang, så den hurtigere kan begynde at angribe.Dette princip udnyttes også til at lave vacciner, således at man introducerer kroppen for et antigen, som den, næste gang man bliver smittet, hurtigt kan genkende og nedkæmpe.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.