Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Infektioner

Inflammation

Inflammation betyder betændelse og er kroppens reaktion på infektioner eller skader.

Opdateret: 18. April 2022

Hvad er inflammation?

Inflammation betyder betændelse og er kroppens reaktion på infektioner eller skader på væv som muskler, sener eller ledbånd.

Inflammation kan blandt andet give rødme, hævelse og smerter. Inflammation er som udgangspunkt en gavnlig reaktion, der bidrager til at bekæmpe infektioner og bane vejen for heling af det væv, som er blevet ødelagt.

Mange inflammationstilstande (også kaldet betændelsestilstande) er navngivet ved, at man har sammenskrevet navnet på det ramte organ og endelsen -itis. Et eksempel er hepatitis, der betyder leverbetændelse og kommer af det græske ord for lever, hepar.

Hvorfor får man inflammation?

Der kan være mange forskellige grunde til, at inflammation opstår, og inflammation er involveret i de fleste sygdomme. Det gælder alt fra snitsår til lungebetændelse.

Mange fysiske og kemiske påvirkninger kan forårsage inflammation, for eksempel forbrændinger eller kontakt med lokalirriterende stoffer.

I nogle tilfælde kan ufarlige stoffer såsom pollen føre til inflammation, sådan som man ser det ved allergi.Ved autoimmune sygdomme for eksempel Type 1 diabetes, leddegigt (reumatoid artritis) eller multipel sclerose opstår der inflammation, fordi immunforsvaret helt misforstået angriber dele af kroppen selv.

Hvilke symptomer er der ved inflammation?

De typiske symptomer på inflammation er rødme, varme, hævelse og smerte samt nedsat funktion. Rødmen og varmen skyldes den øgede blodtilførsel, hævelsen den øgede ”utæthed” af blodkarrene, og smerten kan udløses af den umiddelbare vævsskade og af stoffer, der frigives i vævet under inflammationen. Den nedsatte funktion er ofte forårsaget af smerten.

Hvis inflammationen er kraftig, kan man også få symptomer som feber, kulderystelser, muskelømhed og hovedpine. Derudover afhænger symptomerne af, hvor i kroppen inflammationen sidder.

Hvad sker der ved inflammation?

Inflammation medfører en udvidelse af små blodkar, så det berørte område modtager mere blod og dermed vigtige proteiner og blodlegemer. Samtidig bliver små blodkar mere gennemtrængelige for vand og proteiner i blodet, som derfor lækker ud i rummet mellem cellerne og giver hævelse. Ophobningen af væske uden for karrene nedsætter blodets flowhastighed og letter derved hvide blodlegemers passage ud gennem væggen i blodkarrene, så de kan komme ud, hvor skaden er sket. De involverede hvide blodlegemer er blandt andet med til at angribe mikroorganismer og rydde rester op efter døde eller inficerede celler.

Den samlede reaktion afhænger af den udløsende årsag, idet eksempelvis et snitsår vil medføre overskæring af blodkar, som fører til en umiddelbar sammentrækning af blodkar og aktivering af blodets koagulationssystem for at begrænse blødningen.

Inflammationen kan ophøre af sig selv, hvis den udløsende årsag bliver fjernet/nedkæmpet, og ender ofte med heling af det beskadigede væv. Inflammationen kan dog også ændre karakter og blive kronisk. Kronisk inflammation resulterer ofte i yderligere skade på vævet og dannelse af arvæv.

Hvad er forskellen på infektion og inflammation?

Infektion og inflammation kan nemt forveksles da ordene minder om hinanden, og ordet ’infektion’ bliver brugt mere i daglig tale end ’inflammation’. Det er dog to forskellige begreber:

Infektion

En infektion opstår når en skadelig bakterie eller virus trænger ind i kroppen, for eksempel gennem huden eller lungerne, og begynder at formere sig. Det kan huskes på at det opstår når kroppen inficeres af en ’fremmed’ mikroorganisme (bakterie eller virus), som kommer udefra.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Mikroorganismen (bakterien eller virussen) vil begynde at angribe kroppens celler, og det vil aktivere immunforsvaret. Immunforsvaret vil nu gå til modangreb, og det betyder at der opstår inflammation. Inflammation kan altså opstå på grund af en infektion.

Inflammation

Inflammation er en reaktion som immunforsvaret sætter i gang, når kroppens celler bliver ødelagt, eller når immunforsvaret registrerer at der er noget ’fremmed’ i kroppen. Det fremmede er typisk bakterier eller virus, men kan i sjældne tilfælde også være, hvis man har fået transplanteret et nyt organ ind i kroppen.

Det kan være på grund af en infektion, men det kan også udløses af en slem forstuvning af en ankel, eller lignende, hvor der sker skader på sener og ledbånd.

Infektion er altså noget som opstår når små skadelige organismer trænger ind i kroppen, hvorimod inflammation er kroppens egen forsvarsreaktion når der sker skade på cellerne.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.