Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hudkræft

Hudkræft - pladecellekræft

Pladecelle-hudkræft er en relativ hyppig form for hudkræft med cirka 3.600 nye tilfælde om året. Pladecelle-hudkræft ses hyppigere med stigende alder og er forbundet med mangeårig soludsættelse.


Opdateret: 24. Marts 2020

Hvad er pladecellekræft (hudkræft)?

Pladecelle-hudkræft er en relativ hyppig form for hudkræft med cirka 3.600 nye tilfælde om året. Pladecelle-hudkræft ses hyppigere med stigende alder og er forbundet med mangeårig soludsættelse. Hyppigheden for pladecelle-hudkræft er steget betydeligt de sidste 10 år og skyldes formentlig både stigende levealder og ændrede solvaner.

Hvorfor får man pladecellekræft (hudkræft)?

Pladecelle-hudkræft skyldes helt overvejende at huden har været udsat for solens ultraviolette stråler gennem længere tid. For denne hudkræfttype har særligt den samlede solmængde igennem livet en betydning, men solariebrug og solforbrændinger er også medvirkende faktorer.

Herudover har organtransplanterede personer i immundæmpende behandling en særlig høj risiko, idet den immundæmpende medicin fremskynder udviklingen af pladecelle-hudkræft.

Hvad er symptomerne på pladecellekræft (hudkræft)?

Pladecelle-hudkræft udvikles primært på steder, der er udsat for sollys. Pladecelle-hudkræft viser sig typisk som en knude, der vokser relativt hurtigt og ofte er øm ved berøring. Knuden udvikler ofte sårdannelse og kan have tendens til at bløde. I mere end halvdelen af tilfældene er hudkræften forudgået af forstadier til hudkræft (aktiniske keratoser), der viser sig som fortykkede ru, skællende pletter i huden.

Pladecelle-hudkræft viser sig ofte på sol-udsatte områder som:

  • i ansigtet og i hårbunden (hos tyndhårede/skaldede).
  • på hænder og fingre.
  • omkring ørerne.

Pladecelle-hudkræft kan også udvikle sig på læben, hvor den hyppigt vil danne en sårskorpe, som ikke vil hele. Det er vigtigt at få undersøgt vedvarende sårdannelse på læben hos en læge.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Pladecelle-hudkræft kan tit genkendes med det blotte øje af en erfaren hudlæge. Diagnosen stilles med en hudbiopsi, hvor et lille stykke hud (3-4 mm) tages ud til mikroskopisk vævsundersøgelse på en patologiafdeling.

Hvordan behandles pladecellekræft (hudkræft)?

Pladecelle-hudkræft behandles med kirurgisk fjernelse eller strålebehandling. Pladecelle-hudkræft, der sidder omkring legemsåbninger, for eksempel ører, mund og næse, har en større risiko for at komme tilbage og fjernes derfor med større afstand til den synlige hudkræft.

Hvad kan man selv gøre?

Man kan forebygge pladecelle-hudkræft ved at beskytte sig mod solen og følge solrådene:

  • Undgå overdreven soludsættelse og undgå ophold i solen mellem klokken 12 og 15 om sommeren.
  • Gå i skyggen 'og hold siesta' mellem kl. 12 og 15.
  • Dæk huden med tøj og ansigtet af en hat med skygge i solen.
  • Brug solcreme med faktor 30 eller mere på hud, der ikke er dækket af tøj. Vær opmærksom på at bruge nok solcreme.
  • Undgå solskoldninger.
  • Undgå solarie
  • Søg læge i tide og få undersøgt alle sår, som ikke heler.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Udsigt for fremtiden

Pladecelle-hudkræft spreder sig sjældent og de fleste helbredes ved første behandling. Prognosen er derfor god. Der er dog en mellem fem og otte procents risiko for spredning ved pladecelle-hudkræft omkring legemsåbninger, det vil sige på ører, næse og læbe. Der er en øget risiko for senere at udvikle en ny pladecelle-hudkræft, når man har haft ét tilfælde.

Det er derfor vigtigt at søge læge, hvis der opstår sår, som ikke heler af sig selv, eller hvis sårene er ømme eller vokser.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.