Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Kræft

Mutation

En mutation er en ændring af cellers DNA. Mutationer sker gennem hele cellens levetid og kan have mange forskellige konsekvenser.

Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er en mutation?

En mutation er en ændring i en celles DNA. Cellers DNA er de mest basale byggesten cellen har, og er afgørende for, hvordan cellen fungerer i kroppen. Mutationer i DNA sker gennem hele cellens levetid og kan have mange forskellige konsekvenser.

Cellers DNA består af fire forskellige byggesten, kaldet adenin, thymin, guanin og cytosin (Forkortet A, T, G, C). Disse byggesten sidder i lange kæder og udgør de såkaldte DNA-strenge. Rækkefølgen af byggesten beskriver, hvilke proteiner cellen skal lave. De fire byggesten fra DNA oversættes først til såkaldt RNA og dernæst fra RNA til protein.

DNsA oversættes til protein

Som et eksempel kan man forestille sig, at rækkefølgen AATTGGCC fortæller cellen, at den skal lave protein A. Rækkefølgen AATTGGCC er således specifik for netop protein A, og en hvilken som helst anden rækkefølge, vil ikke kunne oversættes til protein A. En mutation i cellens DNA kan føre til, at rækkefølgen bliver ændret til AATTGCCC, hvilket enten kan føre til at protein A ikke bliver lavet, eller at der bliver lavet et andet protein i stedet. Dette kan have helt ufarlige følger, men kan også, i værste fald, føre til alvorlige sygdomme.

Hvad kan give mutationer?

Der er mange forskellige ting, der kan føre til skader på cellers DNA. Man kan have en medfødt mutation, som for eksempel gør, at cellen ikke kan oversætte DNA til proteiner korrekt, eller man kan udsætte cellerne for stress ved for eksempel rygning eller stråling og dermed forårsage mutationer.

Er mutationer farlige?

Man ved, at menneskekroppens DNA hver dag er udsat for op til 1.000.000 mutationer. Heldigvis er kroppens celler så smart indrettet, at der findes særlige proteiner inde i cellerne, der kan reparere mange af disse mutationer, inden de gør skade. De kan dog ikke nå at reparere alle skader, og mange slipper igennem sikkerhedsnettet.

Disse mutationer kan føre til mange forskellige ting; Nogle gør ingen skade, mens andre fører til, at cellen aktiverer en anden smart mekanisme, nemlig celledød - altså at cellen "begår selvmord" inden den kan gøre skade. Andre, mere alvorlige mutationer, kan føre til, at cellen pludselig kan formere sig meget mere end normalt eller måske endda kan undgå celledød. Det er celler med denne type mutation, der bliver til kræftceller.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.