Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kræft

Kræft i skeden

Kræft i skeden er en sjælden kræftform. Der diagnosticeres under 25 tilfælde per år i Danmark. Kræft i skeden er placeret i slimhinden i skedens væg.

Opdateret: 12. Maj 2020

Hvad er kræft i skeden?

Kræft i skeden er en sjælden kræftform. Der diagnosticeres under 25 tilfælde per år i Danmark. Kræft i skeden er placeret svarende til skedens væg (slimhinden). Naturhistorien for kræft i skeden er meget lig naturhistorien for livmoderhalskræft.

Hvordan får man kræft i skeden?

Som ved livmoderhalskræft spiller infektion med Human Papilloma Virus (HPV) en afgørende rolle i sygdommens opståen. Bliver man i en yngre alder inficeret med HPV (hyppigst type 16 og 18), og er man ikke i stand til at komme af med denne infektion, har man en øget risiko for at udvikle celleforandringer i skeden, der ubehandlet kan føre til udvikling af kræft. Tobaksrygning kan være en medvirkende årsag til, at man har svært ved at komme af med HPV-infektionen.

Kvinder med kræft i skeden har af samme årsag ofte tidligere i deres liv haft celleforandringer i livmoderhalsen eller eventuelt tidligere haft livmoderhalskræft. Kræft i skeden udvikles langsomt – over lang tid.

Vaccination mod livmoderhalskræft (HPV-vaccination) har også en forebyggende effekt mod celleforandringer og kræft i skeden.

Hvad er symptomer på kræft i skeden?

Ofte giver kræft i skeden meget sparsomme symptomer. Hvis man oplever blodigt udflåd og/eller blødning ved samleje, bør man blive undersøgt nærmere hos egen læge eller gynækolog.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved en vævsprøve (biopsi) fra slimhinden i skeden. For at gøre biopsi-tagningen mest præcis, kan gynækologen anvende et forstørrelsesglas (kolposkop) til vurdering af slimhinden.

Vævsprøven vil blive sendt i 'pakkeforløb' og svaret vil være klar efter cirka fem dage. Påvises kræft i prøven vil kvinden blive henvist til et universitetshospital, der varetager den videre behandling.

Hvordan behandles kræft i skeden?

I de fleste tilfælde vil behandlingen være strålebehandling. Sidder kræftforandringerne i den øverste del af skeden, tæt på livmoderhalsen, kan operation med fjernelse af livmoderen og samtidig fjernelse af den øverste del af skeden, være en tilstrækkelig behandling.Hos en kvinde, der tidligere har fået fjernet livmoderen, kan en lille forandring i den øverste del af skeden fjernes ved en operation, hvor den øverste del af skeden fjernes.

I alle øvrige tilfælde vil behandlingen være strålebehandling. Oftest vil man kombinere strålebehandlingen med kemoterapi for at bedre den samlede effekt af behandlingen.

Udsigt for fremtiden?

Er kræft i skeden ikke spredt, er udsigten for helbredelse gode. Strålebehandling af skeden medfører oftest en væsentlig skrumpning af skeden og øget stivhed af skeden. Dette giver i mange tilfælde en varig, negativ påvirkning af seksuallivet efterfølgende.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.