Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Astma

Akut astmabehandling

Medicin, der får luftvejene til at slappe af, udvide sig og dæmpe hævelser, er effektivt til at forebygge astma. Der er flest bivirkninger ved brug af tabletter og indsprøjtninger, fordi de virker i hele kroppen.

Opdateret: 24. Februar 2009

Astma er en sygdom med symptomer, der varierer over tid: Nogle dage kan man have det fint, og andre dage oplever man åndenød, trykken for brystet eller pibende vejrtrækning.

Disse symptomer kan lindres med inhalation af luftvejsudvidende medicin ( Beta-2-stimulerende inhalationsmidler med korttidsvirkning (SABA) ), der virker hurtigt, det vil sige inden for fem minutter.

Hvis symptomerne bliver mere udtalte, hvis medicinen ikke virker eller kun virker i kort tid, eller hvis man skal bruge den luftvejsudvidende medicin mange gange, kan man være ved at have et akut astma-anfald.

Ved et akut astma-anfald bør man søge læge, for eksempel ved at gå på skadestuen hurtigst muligt. På skadestuen kan lægen vurdere, om man har et astmaanfald, og hvor svært det er.

På skadestuen:

  • måler man peak flow, for at se hvor påvirket lungefunktionen er.

  • gives der inhalationer med større doser luftvejsudvidende medicin, via en maske (beta-2-stimulerrende medicin og antikolinergikum (Berodual /Combivent) (se nedenfor)

  • gives binyrebarkhormon som indsprøjtning eller tablet.

Hvad er årsagerne til akut astmaanfald?

Årsagerne til at man får et akut astmaanfald kan være:

Hvilke andre faktorer forværrer astma?

Disse andre faktorer kan være medvirke til, at astma forværres:

  • kulde

  • anstrengelse

  • luftforurening

En vigtig årsag kan desuden være, at man har glemt at tage sin forebyggende medicin, fordi astmaen har været i ro i en periode. Det er derfor vigtigt, at man taler med lægen om den forebyggende medicin, når man har haft et akut astma anfald: oftest er der behov for at øge dosis, eller at starte en ny behandling

Beta-2-stimulerende (luftvejsmuskelafslappende) midler og antikolinergikum

Det luftvejsafslappende middel vil efter indtagelse ledsages med afslapning af den glatte muskulatur omkring luftvejene. Herved udvides hulrummet inde i luftvejene, således at luften nemmere kan passere. Dette får specielt betydning i de mindste luftveje, som også kaldes bronkier. Midlet findes enten til inhalation eller systemisk brug (tabletter, mikstur eller til indsprøjtning).

Medicinen virker direkte på de små muskelceller, som ligger bagved slimhinden. Ved alvorlige anfald er manglende virkning af inhalationsmedicin derfor en af de vigtige tegn på, at slimhinden er svær gennemtrængelig på grund af meget slim og hævelse.

Førstevalgs administrationsformen ved brug af bronkodilator er inhalationsbehandling. Indsprøjtninger virker i løbet af få minutter, mens det kan tage op til 15-20 minutter før tabletter og mikstur virker. Bruges ved astma og bronkitis, hvor der ikke kan opnås tilstrækkelig effekt ved inhalationsmidler, eller hvis man ikke kan bruge inhalationsmedicin på grund af alder eller handicap. Kun ved meget mild astma kan man nøjes med luftvejsmuskelafslappende medicin.

Salgsnavn Virksomt stof Formulering
Bambec Bambutarol Tabletter
Bricanyl Terbutalin Depottabletter, Injektionsvæske, Koncentrat til injektionsvæske og Mixtur
Salbuvent Salbutamol Mikstur
Ventoline Salbutamol Koncentrat til injektionsvæske, Injektionsvæske, Mikstur, Tabletter
Volmax Salbutamol Depottabletter

Binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon er et hævelsesdæmpende hormon, der hæmmer slimdannelse og hævelse i luftvejene og dermed symptomerne på astma. Midlerne fås både som tabletter og til indsprøjtning. Virkningen indtræder som regel i løbet af nogle timer.

Ved behandling med tabletter eller indsprøjtninger virker medicinen på hele kroppen. Der er derfor større risiko for bivirkninger, der for nogles vedkommende opstår i løbet af det første døgn (eufori), de første dage (vægtstigning), mens svære og kroniske forandringer sædvanligvis først viser sig ved længere tids forbrug.

Salgsnavn Virksomt stof Formulering
Decadron Dexametason Injektionsvæske og tabletter
Depo-Medrol Methylprednisolon Injektionsvæske
Diprospan Betametason Injektionsvæske
Hydrokortison Hydrokortison Tabletter
Kenalog Triamcinolonacetonid Injektionsvæske
Medrol Methylprednisolon Tabletter
Prednisolon DAK Prednisolon Tabletter
Prednisolon Durascan Prednisolon Tabletter
Solu-cortef Hydrokortison Injektionssubstans, Pulver til injektionsopløsning
Solu-Medrol Methylprednisolon Injektionssubstans, Pulver til injektionsopløsning

Theophyllin og lignende luftvejsudvidende midler

Theophyllamin anvendes meget sjældent, idet virkningen hos de fleste astmapatienter ikke er ret stærk, og idet der er en række mulige bivirkninger til denne behandling. Stoffet afslapper de glatte muskler, herunder muskulaturen omkring luftvejene. Herved udvides hulrummet inden i luftvejene, således at luften nemmere kan passere. Midlet fås som tabletter eller til indsprøjtning.

Medicinen virker direkte på de små muskelceller, som ligger bagved slimhinden. Virker endvidere stimulerende på centralnervesystemet og på hjertet samt vanddrivende. Maksimal virkning efter to-fire timer. Virkningen holder i seks-otte timer. Injektionsvæsken virker dog omgående.

Salgsnavn Virksomt stof Formulering
Theophyllin Theophyllin, Ethylendiamin Injektionsvæske
Nuelin Theophyllin Mikstur, Tabletter, Depottabletter
Pulmo-Timeltes Theophyllin Depotkapsler
Theo-dur Theophyllin Depottabletter
Unixan Theophyllin Depottabletter
Uno-Lin Theophyllin Depottabletter

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.