Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Impotens

Behandling af rejsningsproblemer

Rejsningsproblemer (impotens) behandles med medicin, pumpe eller operation. Læs mere om de forskellige muligheder her

Opdateret: 24. September 2018

Hvordan behandles rejsningsproblemer?

Behandling af rejsningsproblemer handler om at genskabe en tilstrækkelig blodtilførsel til penis. Det kan gøres enten med tabletbehandling eller lokale behandlinger. Begge typer har fordele og ulemper og den indledende behandling kan vælges ud fra personlig præference.

Medicinsk behandling af rejsningsproblemer

Tabletbehandling

Tabletter kan ikke i sig selv skabe rejsning hvis funktionen er helt væk. I stedet kan de forstærke og vedligeholde en rejsning man selv delvist kan opnå. Der findes forskellige piller der alle har samme virkningsmekanisme. Forskellen er at nogle af dem tages ½-1 time før seksuel aktivitet mens andre tages dagligt på et bestemt tidspunkt således at behandlingen ikke føles som om den er direkte forbundet med sexlivet. Som udgangspunkt er der ikke forskel i effekten, men sidstnævnte type tabletter giver bedre mulighed for spontanitet. Omvendt er det ikke alle der bryder sig om at tage medicin dagligt.

Tabletterne må ikke tages sammen med nitrat-præparater er nogle gange gives for alvorlig hjertesygdom. Ud over det er der ikke nogen regler for om man må tage tabletterne. De hyppigste bivirkninger er hovedpine, varmefornemmelse, tilstoppet næse og muskelsmerter.

Stift i urinrøret

Hvis man ikke ønsker at tage tabletter eller hvis der ikke er tilstrækkelig effekt af behandlingen, findes der medicin der kan indføres i urinrøret. Dette kan gives som en lille stift der skubbes ind i urinrøret med et plastikrør. Her opløses medicinen, som trænger ind i svulmelegemerne i penis hvor det har sin effekt. Lægemidlet virker ved at få vævet til at udvide sig så der løber ekstra blod til penis. Behandlingen begynder at virker efter ca. 10-15 minutter.

Creme

Som et nyere alternativ til stiften kan man også få en creme, der dryppes ind i urinrøret, hvorfra det ligeledes siver ind i svulmelegemerne og skaber rejsning. Denne behandling kan have effekt allerede efter 5 minutter.

En fordel ved denne type direkte behandling er, at alkohol og mad ikke nedsætter dens effekt. Mulige bivirkninger inkluderer brændende følelse i urinrøret, ligesom man i sjældnere tilfælde kan opleve hovedpine og svimmelhed.

Sprøjte/ injektionsbehandling

Hvis man ikke har tilstrækkelig effekt af de andre behandlingsformer, er det muligt at sprøjte medicin direkte ind i penis ved hjælp af en lille nål. Medicinen ligner den der kan indføres i urinrøret, men med indsprøjtningen er man sikker på den kommer helt ind i vævet hvorfor effekten er større.

Ud over den gene der kan være forbundet med selve indsprøjtningen, er der en risiko for svie i penis, og i få tilfælde kan behandlingen resultere i forlænget rejsning over 4 timer. Hvis det sker, er det nødvendigt at tage på skadestuen for at få tømt blodet ud.

Læs mere: Medicinsk behandling af rejsningsproblemer (impotens)

Vacuumpumpe

Hvis man slet ikke ønsker at tage medicin, kan man forsøge med en vacuumpumpe. Princippet er at der sættes et plastikrør over penis med en tilsluttet pumpe. Med pumpen kan man så skabe undertryk hvorved der passivt trækkes blod ned i penis. Når man på den måde har fået rejsning, ruller man en penisring i gummi ned over roden på penis. Herved holdes blodet i penis så rejsningen vedligeholdes. Ringen må sidde i op til 20 min. Hvis man overholder denne forholdsregel, er der ikke nogen egentlige bivirkninger ved behandlingen. Dog kan følesansen i penis være nedsat og penis kan føles kold. Endelig skal man vide at den nederste del af penis, der er skjult under bækkenfedtet, ikke bliver hård.

Operation

Hvis alle andre behandlingsformer svigter, findes der en sidste mulighed i form af en operation, hvor der indsættes to kunstige svulmelegemer i penis. Disse kaldes penisimplantater. De forbindes til en beholder med saltvand der lægges i bækkenet, og en pumpe der placeres i pungen med tynde rør. Når man ønsker at få rejsning, trykkes der på pumpen hvorved der løber saltvand fra beholderen til svulmelegemerne. Efter seksuel aktivitet kan svulmelegemerne igen tømmes med pumpen.

Som alle operationer er indsættelsen af et penisimplantat selvfølgelig forbundet med mulige komplikationer i form af blødning og infektion. Desuden kan der i sjældne tilfælde forekomme mekanisk svigt af pumpen. Oftest er behandlingen dog god og langt de fleste bliver meget tilfredse med den. Med mindre der opstår problemer, bevares følesansen og evnen til at opnå orgasme. Til gengæld kan implantatet ikke lægges helt ud i spidsen af penis hvorfor denne ikke nødvendigvis bliver hård som tidligere.

Penisimplantater kaldes også erektionsproteser eller penisproteser.

Læs mere: Erektionsproteser (penisproteser)

Anden behandling af impotens

Eksperimentel behandling af rejsningsbesvær: Der skrives ofte artikler om nye behandlinger for rejsningsbesvær. Når man læser den slags artikler, er det vigtigt at huske, at budskaberne i pressen ofte er meget forenklede og at både forskere og journalister have en interesse i at få en ny behandlingsform til at lyde banebrydende. Der findes på nuværende tidspunkt ikke overbevisende dokumentation for effekten af andre behandlinger end dem, der er nævnt ovenfor.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.