Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Impotens

Impotens og livsstil

Den livsstil, der er god for hjertet, er også god for potensen. Det vil sige, at sund mad, motion, normalvægt og nul rygning giver de bedste betingelser for at bevare potensen så længe som muligt.


Opdateret: 15. Marts 2019

Sammenhængen mellem impotens og hjertekarsygdom

Impotens kan være et af de allerførste symptomer på hjertekarsygdom. For at en mand kan få rejsning, er det nødvendigt, at blodtilførslen til penis øges 20-40 gange i forhold til situationen i slap tilstand. Det betyder, at rejsningsmekanismen er helt afhængig af, at de blodkar, der forsyner organet, og hvis disse blokeres helt eller delvist af åreforkalkning (fedtaflejringer i blodårerne) vil man typisk opleve impotens. Da karrene til penis er relativt små, påvirkes de tidligt af åreforkalkninger, og problemer med rejsningen opstår derfor typisk nogle år før mere alvorlig hjertekarsygdom. På den måde kan tilstanden ses som et forvarsel og et tegn til, at det er nødvendigt med livsstilsændringer.

Impotens og livsstil

Sammenhængen mellem åreforkalkning og impotens betyder, at mange af de livsstilsråd, der gives for at holde hjertet sundt, også vil være gode for potensen. Konkret medfører både overvægt, rygning og mangel på motion nedsat rejsningsevne, og ligesom med hjertesygdom opbygges problemet gradvist i løbet af flere år med tiltagende åreforkalkning. Manden vil opleve, at det for eksempel kan blive sværere at opnå eller vedligeholde en rejsning, eller penis kan føles mindre hård end tidligere.

Impotens, åreforkalkning og overvægt

I tillæg til åreforkalkningen kan overvægt medføre fald i det mandlige kønshormon testosteron. Det sker, fordi fedtvæv er i stand til at omdanne testosteron til de kvindelige kønshormoner, østrogener. Faldet medfører nedsat seksuel lyst, og rejsningsfunktionen vil blive yderligere nedsat.

Impotens og diabetes

Diabetes kan også være en af årsagerne til, at man oplever problemer med at få rejsning. En af følgevirkningerne ved diabetes er nerveskader, og her kan de nerver, der forsyner penis, miste deres funktion helt eller delvist. Hvis det sker, vil det gøre rejsningsproblemerne værre.

Impotens og alkohol

Der findes ikke håndfaste beviser på, at et stort forbrug af alkohol øger risikoen for problemer med rejsning. Dog mener de fleste eksperter, at et stort dagligt forbrug af alkohol vil medføre problemer med rejsning på lang sigt. Når mænd med et stort alkoholforbrug (mere end 14 genstande pr. uge) oplever problemer med at få rejsning, anbefales det derfor, at man sætter sit alkoholforbrug ned.

Livsstilsændringer kan forbedre rejsningsfunktionen

Den bedste måde at undgå rejsningsproblemer er ved hele livet at:

  • motionere

  • passe på sin vægt

  • holde sig fra rygning

  • holde sig fra større mængder alkohol

Men selv når impotensen er opstået, er det ikke for sent at gøre noget, for livsstilsændringer kan stadig have en væsentlig positiv effekt.

Impotens og kost

Der findes veltilrettelagte undersøgelser, der viser, at overvægtige mænd med rejsningsproblemer kan have gavn af kostændringer, hvor:

  • mængden af daglige kalorier nedsættes

  • det samlede fedtindhold i kosten reduceres til maksimum 30 procent

  • indholdet af sunde fedtsyrer (for eksempel fra fisk eller planteolier) og protein øges.

Man opnår en særlig god effekt på rejsningsfunktionen, hvis kostændringerne kombineres med øget fysisk aktivitet for i form af løb, cykling, svømning eller vægttræning i for eksempel 60 minutter fem gange om ugen eller 90 minutter tre gange om ugen.

Det er svært at sige præcis, hvad der er nødvendigt for den enkelte, men som en tommelfingerregel begynder de positive effekter at blive målbare ved et vægttab på cirka 10 procent. Studier har desuden vist, at forbedringer af rejsningsevnen begynder at kunne ses, allerede få måneder efter den nye livsstil er implementeret. Dog vil det for de fleste tage 1-2 år, før man kan se den fulde effekt. Her kan evnen til både at opnå og vedligeholde rejsninger forbedres, og hårdheden af penis under rejsning kan øges.

Impotens, kost og diabetes

Har man både impotens og diabetes, er der også i høj grad mulighed for at begrænse problemerne via kostomlægning. Her har man nemlig overbevisende vist, at udviklingen af rejsningsproblemer er direkte relateret til høje blodsukkerniveauer over tid. Med løbende kontrol af, at blodsukkeret ikke bliver for højt, kan problemerne således minimeres. Det vil sige, at man ved justeringer i kosten, korrekt medicinsk behandling og daglig observation af ens blodsukker kan minimere udviklingen af rejsningsproblemer.

Livsstilsændringer og medicin

Selv om livsstilsændringer og regulering af eventuel sygdom kan forbedre rejsningsevnen et godt stykke, så er det dog de færreste, der udelukkende ved hjælp af livsstilsændringer kan genvinde fuld rejsningsfunktion, som da de var unge. I den sammenhæng er det vigtigt, at man er bevidst om, at målet skal være at kunne gennemføre et tilfredsstillende samleje og ikke nødvendigvis at opnå samme grad af rejsning som tidligere. Hvis det ikke er muligt at opnå en tilfredsstillende rejsning, er der behov for behandling med for eksempel piller. Men også her har livsstilen en betydning. Det er nemlig vist, at behandlingseffekten øges væsentligt, hvis den medicinske behandling kombineres med motion og nedsat kalorieindtag.

Du kan få flere råd til omlægning af din kost og dine motionsvaner hos din egen læge.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.