Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Impotens

Impotens: Sådan forebereder du dig til en samtale

Før man taler med lægen om impotens, kan man forberede sig på forskellige spørgsmål. Svarene kan nemlig gøre det lettere at finde frem til årsagen og den rigtige behandling.

Opdateret: 24. September 2018

Impotens - også kaldet rejsningsproblemer - påvirker cirka 30 procent af alle mænd over 40 år, og hos halvdelen af disse mænd går det udover livskvaliteten. Ligeledes kan problemet også påvirke partneren.

Risikoen for at udvikle rejsningsproblemer stiger med alderen. De hyppigste årsager er åreforkalkning, sukkersyge, visse operationer og nervesygdomme.

Impotens kan være følsomt at tale om

Selvom der er tale om et meget hyppigt problem, kan emnet alligevel være meget følsomt, og mange af de påvirkede mænd og par søger ikke hjælp. Hvis man oplever problemet, bør man dog søge læge - både fordi der kan være underliggende sygdom, der er vigtig at opdage, og fordi der ofte findes effektive behandlinger. I den sammenhæng er det vigtigt at vide, at både praktiserende læger og specialister på hospitalerne er fagpersoner, der er vant til en slags problemer og ser det som et naturligt emne at tale om.

Før man opsøger læge

Før man opsøger læge, er det en god ide at gøre sig helt klart hvad problemet er, hvordan forløbet har været, og hvad man ønsker at opnå med eventuel behandling.

Først og fremmest handler det om at tænke sit problem igennem og være klar til at give lægen en kortfattet beskrivelse af det. I den sammenhæng bør man overveje følgende spørgsmål, som er vigtige for at afklare problemets omfang :

  1. Har du lyst til sex? Har din partner lyst?
  2. Er der problemer med at få rejsning, eller er problemet, at den ikke holder længe nok?
  3. Er rejsningen hård nok til penetration?
  4. Kan du nå at få udløsning?

De næste spørgsmål kan hjælpe lægen til at afklare problemets årsag. Det er nemlig sådan, at rejsningsproblemer der skyldes underliggende fysisk sygdom ofte udvikler sig gradvist og er til stede i alle sammenhænge, mens psykisk betingede problemer kan opstå pludseligt, men variere afhængigt af situationen. :

  1. Hvor længe har problemet stået på?
  2. Er problemet opstået pludseligt eller gradvist?
  3. Er problemet til stede i alle sammenhænge, eller er der situationer, hvor rejsningen er bedre? Har du nogensinde rejsning, når du vågner om morgenen?

De sidste spørgsmål handler om den subjektive oplevelse af rejsningsproblemer. I forhold til behandlingen er det en uhyre vigtig – men ofte overset – del. I den sammenhæng skal det nævnes, at behandling i mange tilfælde ikke vil genskabe præcis den samme rejsningsfunktion, som før problemerne begyndte.

  1. Hvordan påvirker situationen din livskvalitet?
  2. Hvad forventer du af behandlingen?
  3. Hvad er det vigtigste for dig at opnå?

Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad man ønsker at opnå for at kunne få et tilfredsstillende sexliv. Det vil i sagens natur være meget individuelt og godt at have talt med sin læge om, før man påbegynder en behandling. Ellers kan man blive skuffet, selvom der faktisk er en effekt. Når det er sagt, er det vigtigt at understrege, at de fleste kan hjælpes.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.