Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Medicin

NSAID

NSAID er en gruppe af smertestillende som har særlig god effekt på inflammatoriske smerter såsom muskel- og ledsmerter.

Opdateret: 30. November -0001

Hvad er NSAID?

NSAID er en forkortelse for “Non Steroid Anti Inflammatory Drugs”, og dækker over en gruppe smertestillende medicin, som har til fælles at de er antiinflammatoriske, og altså dæmper betændelsestilstande. Det hyppigst brugte NSAID-præparat i Danmark er ibuprofen, som findes i normale Ipren-piller, men også acetylsalicylsyre, som findes i Treo, er et NSAID.

Hvordan virker NSAID?

NSAID’er virker ved at hæmme dannelsen af prostaglandiner. Prostaglandiner er signalstoffer, som bliver frigivet ved vævsskade, og blandt andet virker på de nerveender, som transporterer information om smerte. Derudover sørger prostaglandiner også for at tilkalde de hvide blodlegemer, som hjælper med at bekæmpe eksempelvis en infektion, beskytter slimhinden i blandt andet mavesækken og igangsætter den reaktion, som normalt får vores blod til at størkne. Derfor får NSAID’er fire virkninger:

  1. Analgetisk (smertestillende)

  2. Antipyretisk (febernedsættende)

  3. Antiinflammatorisk (nedsætter betændelse)

  4. Antitrombotisk (blodfortyndende)

Ikke alle præparater har alle fire virkningsmekanismer, men typisk har de både den smertestillende og den antiinflammatoriske effekt. Således er NSAID-præparater gode til at smertestille især inflammatoriske tilstande, såsom muskelsmerter. NSAID benyttes også til menstruationssmerter, da der ved afstødning af livmoderslimhinden dannes prostaglandiner, som kan udløse smerter - NSAID hæmmer dannelsen af disse prostaglandiner,

Hvornår skal jeg tage NSAID?

NSAID kan købes i håndkøb og kan bruges i kombination med paracetamol (Panodil, Pamol, Pinex), for en bred smertedækning. Generelt er der efterhånden få bivirkninger ved NSAID-præparater, men ved kontinuerligt højt forbrug, kan der ske skader på slimhinden i mavesækken og over længere tid udvikles mavesår. Derfor at det vigtigt at konsultere sin læge, hvis man ønsker et længere forløb med NSAID, da man kan have brug for at kombinere disse med nogle piller, som hæmmer syre-produktionen i mavesækken.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.