Brevkasse

Spørgsmål   Muskler, led og knogler

Spørgsmål: Hoftesmerter efter træning

Kære Netdoktor,

Jeg døjer med smerte i venstre hofte, efter - men ikke under - motion (vandring, dans etc, men ikke yoga). Det er tiltagende og efterhånden ret smertefuldt. Jeg føler det sjældent, mens jeg udøver sport (kun evt. ved heldagsvandreture), men altid i dagen(e) efter (vågner op med ondt i hoften). Også hvis jeg blot gør nogle "hofterul" hjemme for at øge smidigheden i hoften (fx som i mavedans eller 8-tals-træning). Det varer så normalt nogle dage inden det går over.

Det føles som om det er i selve hofteleddet, dvs. det stråler ikke ud i benene eller op i ryggen og føles ikke som om det har noget med musklerne at gøre. Det er nærmere en sviende følelse i selve leddet. Jeg er generelt ret fleksibel og i god kondition - og af natur stærk muskelmæssigt. Laver yoga hver dag (hvilket ikke giver problemer). Jeg har ingen smerter i højre hofte. Hvad kan det skyldes? Er det sandsynligt at fysioterapi kan hjælpe eller skal der skrappere ting til - hvis det overhovedet er muligt at gøre noget? Eller er der nogle naturlægemidler/fødevaremæssige tiltag, der kan hjælpe? Bør/ kan jeg blive scannet for at se hvad der er i vejen?

Mit venstre ben er vist en anelse kortere end højre, så jeg kan være bange for, at det at jeg går "skævt" leder til nedbrydning af noget i hoften og dermed smerterne. Ligeledes har jeg haft en del søvnbesvær og stress i nogle år - det er dog væsentligt bedre nu (har tidligere mærket dette som smerter i andre led, men har ikke dette problem længere).

Jeg håber meget, at I vil svare, da jeg pt. ikke har så let adgang til læge.

Mvh En spørger

Svar:

Kære spørger

I og med at smerterne kommer efter du har dyrket motion og ikke mens, tænker jeg umiddelbart at der er ”noget” der bliver irriteret.

Der vil jeg umiddelbart tænke på den slimsæk der ligger uden på hofteleddet. Således at du har det der hedder ”Bursitis Trochanterica”.

Jeg vil formode, at en fysioterapeut vil kunne stille denne diagnose, ved at undersøge dig. En fysioterapeut vil også kunne hjælpe dig med øvelser/udspænding. Nogle gange er irritationen så slem at en såkaldt blokade er ”nødvendig” for at få ro i irritationen. I så fald er du nødt til at kontakte din læge.

Man skal også kigge på, hvorfor du får en irriteret slimsæk, og måske skal der korrigeres noget ved måden du belaster på. Tænker fysioterapeuten kan vurdere om din benlængde forskel betyder noget. Hvis man har ca. 1 cm forskel betyder det som regel ikke noget. Hvis forskellen er større skal man vurdere om der evt. er behov for indlæg i skoen.

Hvis ikke der er tegn på en irriteret slimsæk, synes jeg du skal prøve at få tid hos din læge, og evt. blive henvist til et almindeligt røntgenbillede af din hofte. Nogle gange har man nogle medfødte ændrede belastninger, såkaldt dysplasi, som kan give symptomer. Dette kan evt. medføre behov for behandling.

Umiddelbart synes jeg ikke der i første omgang er behov for en scanning.

Jeg tænker umiddelbart at naturlægemidler vil være spild af penge, ligesom jeg ikke kan forestille mig at kostændringer vil gøre nogen forskel.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen, speciallæge i ortopædkirurgi


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Kan man fjerne gangsmerter ved at sænke sit kolesteroltal?

2023-06-28 | 16:41

Hoftesmerter efter træning

2023-02-21 | 14:21

Skal jeg leve med fortsatte smerter efter brækket håndled?

2023-01-5 | 22:34

Skal der gips på et sent opdaget brud?

2022-12-30 | 09:39

Mit knæ gør ondt både før og efter træning

2022-11-3 | 23:37

Bør man varme op efter brug af ispose?

2022-09-15 | 11:41

Fortsatte smerter efter bøjet ribben

2022-04-11 | 21:13

Hvad kan man gøre ved skinnebensbetændelse?

2021-09-4 | 09:58

Jeg har stadig ondt i kravebenet - hvad skal jeg gøre?

2020-10-15 | 19:51

hævede knæ efter aktivitet

2020-06-27 | 09:49

Hvorfor dør man af at brække hoften?

2020-07-5 | 13:01

Fortsat hævet ankel, hvad kan jeg gøre?

2020-05-9 | 14:20

Kan I fortælle mere om brækkede ribben?

2020-01-9 | 20:08

Hvor lang tid er en knogle om at vokse sammen?

2020-01-11 | 17:50


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.