Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Fødder

Fodvorter: Det kan du gøre

Fodvorter er ufarlige, men smitter meget og kan være svære at komme af med. Læs mere her og bliv klogere på håndtering og behandling af fodvorter.


Offentliggjort: 1. November 2018

Fodvorter kan være genstridige og svære at få bugt med. Få her en farmaceuts råd til behandling af fodvorter, og hvordan man kan undgå at smitte andre.

Fodvorter er små flade vækster i huden med en uregelmæssig overflade, der kommer på grund af en virus.

  • Fodvorter kan være generende og gøre ondt, særligt hvis de sidder under fodsålen. Samtidig kan de være enormt svære at få bugt med, siger Lotte Benzon, farmaceut hos Apopro online apotek.

Læs også: Fodvorter

Skal fodvorter behandles?

Fodvorter er ufarlige, men smitter desværre meget. De forsvinder typisk af sig selv, men det kan godt tage et stykke tid – omkring et halvt til et helt år. Hvis man ikke behandler og dermed lader vorterne gå i sig selv igen, er udfordringen, at man skal være meget opmærksom på ikke at smitte andre eller sig selv yderligere.

– Hvis det er svært at få bugt med fodvorterne, så må lægen sammen med patienten tage stilling til, om man skal behandle. Behandlingen kan nemlig være meget tidskrævende og bør ikke ende med at være mere ubehagelig end selve lidelsen, pointerer Benzon.

Læs også: Fodsvamp

Hvis man vælger at behandle

Behandlingen af fodvorter går ud på at ødelægge den hud, som virus sidder i. Man kan vælge at få vorterne behandlet hos sin praktiserende læge, for eksempel via frysning, eller selv gøre det.

Hvis man selv går i gang med en behandling, kan man købe et vortemiddel i håndkøb på apoteket, som ætser huden, hvor vorten sidder.

I så fald er det en god ide at gøre huden blød med et lunkent fodbad. Skrab derefter den hårde hud af, for eksempel med en skalpel, og smør til sidst vortemidlet på.

– Det er vigtigt, at man sørger for at følge brugsvejledningen nøje, og at vortemidlet kun kommer på fodvorten og ikke huden omkring. Det kan nemlig skade huden, så man får sår og ar efter behandlingen, påpeger Benzon.

Læs også: Hård hud og ligtorne

Husk badesko

– Fodvorter smitter især, når man har bare fødder og opholder sig et fugtigt sted, såsom svømmehallen eller et omklædningsrum. Her er man udsat for smitten gennem afstødte hudceller, der kan ligge på overflader, eller hvis man bruger det samme håndklæde. Der bør derfor ikke ligge et håndklæde på gulvet, som alle lige tørrer fødderne af i efter et bad, forklarer Benzon.

Hvis man har fodvorter, bør man derfor forsøge at stoppe smitten ved at bruge badesko eller dække vorterne til med plaster, så afstødte hudceller ikke kommer i kontakt med andre.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Fodvorter kan være vanskelige at få bugt med, siger farmaceut hos Apopro online apotek, Lotte Benzon. I kampen mod de genstridige vorter kan du bruge følgende:


Kilder: Lotte Benzon, farmaceut hos Apopro online apotek og fodvorter.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.