Hvornår har du sidst tjekket dine modermærker?

Kampagnen“tjek din hud”skal minde os om, at vi bør tjekke huden regelmæssigt for mistænkelige modermærker. Særligt mænd skal blive bedre til at tjekke.

Modermærkekræft, der opdages i et tidligt stadie, kan oftest helbredes. Derfor er det vigtigt, at man tjekker for forandringer i modermærker regelmæssigt, og at man husker hinanden på det. Det bliver der nu sat fokus på med kampagnen “tjek din hud”, som er lavet af Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab.

Især mænd bør blive bedre til at tjekke huden. For lige nu er det er kun hver tredje mand, der tjekker regelmæssigt, hvor det for kvinder er over halvdelen. Men selvom modermærkekræft er mere hyppigt hos kvinder, er der flere mænd, der dør af sygdommen.

Kampagnen opfordrer også til, at vi bliver bedre til at minde hinanden om de regelmæssige tjek, og at vi hjælper hinanden med tjekke de steder på kroppen, hvor det kan være svært selv at gøre det.

Læs mere om modermærkekræft

Sådan tjekker du dig selv

På kampagnesiden www.tjekdinhud.nu kan man finde vejledning til, hvordan man tjekker huden, samt en vejledning til hvad der gør et modermærke mistænkeligt. Du bør særligt være opmærksom på:

  • Om modermærket er asymmetrisk. Et normalt modermærke, vil være symmetrisk.
  • Om modermærket er større end 6 millimeter. Modermærker er normalt under 6 millimeter og bør ikke vokse.
  • Om modermærket har ujævn kant og mere end én farve. Normale modermærker har jævne kanter og er ensartede i farven.

Det er vigtigt at opsøge læge, hvis man opdager mistænkeligheder i modermærkerne.

Læs også: Screening for tarmkræft - sådan foregår det

Solen giver modermærkekræft

Modermærkekræft udgår fra kroppens pigmentceller, som giver huden dens farve. Når solens stråler rammer huden, producerer de pigment, der beskytter hudens celler. Men hvis man får for meget UV-stråling fra solen, kan det skade pigmentcellerne, hvilket læger og forskere mener er den største årsag til modermærkekræft. Desuden kan man også få modermærkekræft af strålerne i solarium. Mere end 2000 danskere om året får modermærkekræft.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Netdoktors artikel om modermærkekræft

Sidst opdateret: 25.03.2019