Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Øregangsbyld (øregangsfurunkel)

En øregangsbyld er betændelse i en hårsæk i den yderste halvdel af øregangen.


Opdateret: 20. Januar 2023

Fakta om øregangsbylder

  • En øregangsbyld er betændelse i en hårsæk i den yderste halvdel af øregangen.
  • Øregangsbylder skyldes ofte stafylokokbakterier, der har fundet vej ind under huden gennem f.eks. en rift.
  • Symptomerne på en øregangsbyld er smerter, hævelse og evt. feber.
  • En øregangsbyld behandles med smertestillende håndkøbsmedicin. Hvis der er stærke smerter, kan lægen rense øret og behandle med antibiotikasalve eller -dråber og skære bylden op.

Hvad er en øregangsbyld?

En øregangsbyld, eller øregangsfurunkel, er en betændelse i hårsækkene i den yderste halvdel af øregangen. Betændelsen danner en ofte smertefuld byld i den yderste halvdel af øregangshuden.

Ørets anatomiFoto: iStock

Hvorfor får man en øregangsbyld?

Øregangsbylden opstår som regel på grund af en infektion med stafylokokbakterier. Infektionen opstår især i tørre, kløende øregange, der er blevet kradset med en fingernegl, vatpind eller lignende.

Hvad er symptomerne på en øregangsbyld?

Symptomerne på en øregangsbyld er:

  • Tiltagende smerter i øret. Smerterne kan blive meget udtalte og eventuelt stråle op mod tindingen og ned ad halsen. Smerterne forværres, når man rører ved øret eller bevæger kæberne, for eksempel når man tygger.*Ved kraftig hævelse af huden i øregangen kan hørelsen være nedsat.
  • I nogle tilfælde kan der være feber.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen kan som regel let stille diagnosen ved at undersøge øret med en ørekikkert (otoskop).

Hvordan behandles en øregangsbyld?

Ved lette tilfælde kan infektionen forsvinde af sig selv.

Hvis øregangsbylden ligger dybt, hævelsen er stor og smerterne udtalte, kan det være nødvendigt at øre-, næse-, halslægen, renser øret for ørevoks og betændelse og behandler med en antibiotikasalve på en gazestrimmel (meche). Behandlingen kan også inkludere øredråber.

Ved feber eller alvorligere tilfælde vil øre-næse-halslægen eventuelt skære bylden op og/eller supplere med antibiotisk behandling i tabletform.

Hvis man har kraftige smerter, kan man tage smertestillende håndkøbsmedicin som for eksempel paracetamol.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre for at undgå eller forværre en øregangsbyld?

  • Undgå udtørring af øregangshuden. Hvis man har tendens til tørhed af huden i øregangen, kan man anbringe en lille klat neutral fugtighedscreme i øregangsåbningen inden sengetid. Næste morgen er cremen optaget i huden og generer ikke.
  • Undgå at klø eller massere øret med fingre eller lignende.
  • Rens kun det ydre øre med klud eller håndklæde. Brug ikke en vatpind til at rense øregangen, da man risikerer at irritere øregangen og lave rifter.

Udsigt for fremtiden

Man kan godt få øregangsbyld flere gange. Det er almindeligvis ufarligt, men infektion kan i sjældne tilfælde brede sig til øregangsbrusken. Personer med diabetes eller eksem har større risiko for komplikationer og gentagen smitte.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.