Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Øreundersøgelse (Otoskopi)

Otoskopi er en undersøgelse af øregangen og trommehinden. For at kunne se helt ind i trommehinden i bunden af den ydre øregang, er det nødvendigt at bruge et otoskop, der faktisk bare er et tragtformet forstørrelsesglas forsynet med en lampe.


Opdateret: 18. Juli 2023

Fakta om øreundersøgelse

 • Hvis man fx døjer med øresmerter eller nedsat hørelse, kan man ved en øreundersøgelse se ind til mellemøret
 • En øreundersøgelse udføres ved brug af et otoskop
 • Undersøgelsen er normalt smertefri, men der kan opstå ubehag, hvis man fx har en infektions- eller betændelsestilstand i øret

OtoskopiStock

Hvad ses ved en øreundersøgelse (otoskopi)?

Otoskopi er en undersøgelse af øregangen og trommehinden. Da trommehinden er halvgennemsigtig, kan man ved undersøgelsen få indblik i forholdene i mellemøret.En otoskopi udføres med et instrument, der kaldes et otoskop.

Hvad er et otoskop?

Otoskoper findes i flere forskellige udformninger. Det almindelige otoskop består af et håndtag, der indeholder et batteri og et hoved, der indeholder en lyskilde og et forstørrelsesglas. På hovedet monterer man en øretragt af varierende størrelse, afhængig af øregangens størrelse.Otoskopet kan udbygges ved at forbinde en lille gummibold til hovedet. Hvis tragten slutter tæt i øregangen, er det herved muligt at undersøge trommehindens bevægelighed ved at ændre trykket i øregangen.

Hvem får foretaget en Otoskopi?

De mest almindelige årsager til at få foretaget otoskopi er øresmerter og nedsat hørelse. Øresmerter skyldes oftest mellemørebetændelse, men kan også skyldes betændelse i huden i øregangen.

Børn får meget hyppigere mellemørebetændelse end voksne, mens øregangsbetændelse rammer både voksne og børn. Hos børn er væske i mellemøret en almindelig årsag til nedsat hørelse.

Ørevokspropper er en anden almindelig årsag til hørenedsættelse hos både børn og voksne.

Hvordan foretages en Otoskopi?

En otoskopi foretages med et otoskop. Da øregangen er krum, trækker lægen øret udad, bagud og opad for at rette den ud og give oversigt over både øregang og trommehinde. Undersøgelsen er normalt smertefri, men i tilfælde af f.eks. infektion i øregangshud eller ved trommehinde- eller mellemørebetændelse kan det være umuligt at gennemføre undersøgelsen uden ubehag. Undersøgelsen er monokulær (det vil sige, at den udføres med ét øje).

Otomikroskop (øremikroskop)

Man kan desuden anvende instrumentet otomikroskop, hvilket giver et meget mere detaljeret billede af øret. Her anvendes forstørrelse op til 40 gange. Denne undersøgelse er binokulær (med to øjne) og giver dermed dybdesyn.

Da otomikroskopet er monteret på et stativ, giver undersøgelsen samtidig mulighed for at anvende begge hænder i forbindelse med øreoperationer.

Der anvendes stor forstørrelse ved otomikroskopi. Det er derfor nødvendigt, at hovedet holdes helt i ro under undersøgelsen. Otomikroskopi foretages derfor oftest med patienten i liggende stilling.

Hvad kan lægen se ved en otoskopi?

Lægen kan diagnosticere og eventuelt behandle en række forskellige tilstande og sygdomme i øregang og mellemøre.

Otoskopet sættes ind i øregangen. Trommehinden er halvgennemsigtig, dvs. man kan se ind til mellemøret.

I øregangen kan lægen se:

 • Ørevoks, som kan aflukke øregangen mere eller mindre

 • Fremmedlegemer i øret

 • Øregangsbetændelse. Huden i øregangen kan være inficeret med bakterier eller svampe, for eksempel efter badning i urent vand (swimmingpools) på feriedestinationer.

 • Øregangseksem, hvilket er en almindelig tilstand hos voksne

På trommehinden kan lægen se:

 • Trommehindebetændelse, oftest med blærer, ses ikke sjældent iforbindelse med forkølelse

 • Permanent hul i trommehinden ses efter kronisk mellemørebetændelse og behandling med trommehindedræn

 • Sprængt trommehinde efter trykskader, for eksempel i forbindelse med flyvning og dykning eller efter slag på øret

I mellemøret kan lægen se:

 • Mellemørebetændelse forårsaget af virus og bakterier

 • Tegn på undertryk i mellemøret

 • Væske i mellemøret

 • Benæder (en sjælden type kronisk mellemørebetændelse)


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.