Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Otosclerose


Opdateret: 15. Januar 2004

Hvad er otosclerose?

Otosclerose er en øresygdom, der rammer enten det ene eller begge ører hos knap en procent af befolkningen. Hørelsen på øret nedsættes gradvist, og der er ofte øresusen. Der kan tillige være let svimmelhed.

Hvad skyldes otosclerose?

Otosclerose skyldes områder med forkalkninger (knoglenydannelse) på den indvendige skal af øresneglen, specielt omkring den membran som stigbøjlen trykker ind imod.

Stigbøjlen er en af mellemøreknoglerne, Stigbøjlens bevægelighed hæmmes (stigbøjlen fikseres), så lyden har svært ved at komme videre fra mellemøret til øresneglen (det indre øre).

Hvordan kan otosclerose behandles?

  • Høreapparatbehandling . Næsten alle tilfælde kan behandles med høreapparat. Høreapparatet forbedrer hørelsen og vil ofte også tage noget af øresusen.

  • Operation. I mange tilfælde kan operation (stapedotomi) erstatte en høreapparatbehandling. Ved operationen fjernes det meste af stigbøjlen, men selve 'fodpladen' lades være. Man laver et hul i fodpladen (foregår ofte med laser) og heri anbringes en lille, cylinderformet kunststofprotese. Protesen er forsynet med en metalbøjle, der klemmes fast om ambolten (den mellemste mellemøreknogle) og protesen fungere nu som erstatning for stigbøjlen.

Er der risiko ved operation?

  • operation vil ofte, men ikke altid, bedre hørelsen så høreapparatbehandling ikke er nødvendig

  • cirka én procent af de opererede bliver døve på øret

  • mange oplever svimmelhed i lettere eller sværere grad i dagene efter operation

  • nogle få oplever nedsat smagssans på samme side af tungen som det opererede øre

  • er der øresusen før operationen, er der en chance for at den forsvinder eller mindskes, men der er nu også risiko for forværring. Ofte er øresusen dog uændret.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.