Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Depression

Kærlighed og sex i forbindelse med en depression

Den deprimerede har meget svært ved at tage initiativ til noget som helst og således selvfølgelig også ofte til kærlighedslivet.

Opdateret: 16. September 2013

Hvordan påvirker en depression omgivelserne?

En depression medfører stor lidelse for den enkelte. Det er imidlertid også en sygdom, hvis virkning forplanter sig ud til omgivelserne. Den deprimerede orker ikke at investere den store energi i andre mennesker og trækker sig ofte tilbage til et minimum af social omgang. Det kan også i høj grad gå ud over en eventuel kæreste eller ægtefælle.

Den deprimerede har meget svært ved at tage initiativ til noget som helst og således selvfølgelig også ofte til kærlighedslivet. Det kan få partneren til at føle, at han eller hun er i vejen, uønsket eller lige frem uelsket. Derved trækker denne sig måske også tilbage fra den syge, og situationen kan gå fuldstændigt i hårdknude.

Hvilke konsekvenser kan en depression have for et parforhold?

Skyldfølelse hos partneren

Meget ofte vil en ægtefælle eller en kæreste begynde at spekulere på, om de selv eventuelt er skyld i depressionen. Det kan være, at man føler, at det er ægteskabelige vanskeligheder, som har udløst depressionen. Men dette er umådeligt lumsk, fordi man lige så tit ser det modsatte. Hvis depressionen starter snigende, hvilket den ofte gør, så kan det i virkeligheden være svært at afgøre, hvad der er årsag, og hvad der er virkning.

Det er derfor meget vigtigt at udskyde spørgsmål om skilsmisse, til efter depressionen er overstået. Det sker ikke sjældent, at ægteskaber eller parforhold går i stykker i forbindelse med en depression. Når den syge så kommer ud af depressionen, er det nemt at se, at beslutningen om skilsmisse blev truffet på helt forkerte præmisser, men da kan det ofte være for sent. Det vender begge veje.

Årsag til skilsmisse

Jeg har været ude for mennesker, der har forlangt skilsmisse fra en deprimeret ægtefælle, fordi de troede, at tilstanden var permanent, og ikke kunne klare at leve sammen med en så syg person. Men det modsatte ses også. For eksempel kunne en deprimeret kvinde ikke længere føle noget som helst for sin mand. Det er et velkendt symptom på depression. Men hun troede, at det betød, at deres samliv byggede på en løgn og var meningsløst, hvorfor hun forlangte skilsmisse. Dette gik ægtefællen med til og fandt noget tid efter en ny kæreste. Da den syge atter blev rask, fortrød hun bitterligt, at hun havde forlangt skilsmisse, med tragiske konsekvenser for hende selv samt hendes mand og børn.

Seksuelle problemer

Nogle gange hjælper det at væbne sig med tålmodighed, fordi de sexuelle bivirkninger kan gradvis aftage, men det kan godt tage lang tid. Hvis man har disse bivirkninger i svær grad, kan man sammen med sin læge eller psykiater overveje, om man kan skifte til et antidepressivum af en anden type. Hvis man for eksempel udskifter et serotoninstof med et stof, der øger mængden af noradrenalin, vil de seksuelle bivirkninger oftest forsvinde eller mindskes. Imidlertid kræver det nøje overvejelser, fordi man kan risikere, at det nye stof ikke virker så effektivt på selve depressionen.

Ud over ændringer i medicinen er der undersøgelser, der tyder på, at Viagra, som jo normalt bruges mod erektionsproblemer, kan hjælpe på nogle af de seksuelle bivirkninger hos begge køn. Resultaterne er imidlertid usikre og kræver nøje vejledning hos ens læge eller psykiater. Der er mennesker med bestemte legemlige sygdomme, der ikke tåler denne behandling. Derfor er det meget vigtigt at få vejledning hos lægen eller psykiateren.

Sex og antidepressive midler

En bivirkning ved en del antidepressive midler, det vil sige først og fremmest SSRI-præparaterne, er, at de ofte påvirker seksuallivet i høj grad. Som ovenfor nævnt vil depression ofte i sig selv medføre seksuelle problemer, typisk i form af nedsat lyst. Hvis så depressionen behandles med for eksempel et SSRI-præparat og begynder at lette, er patientens og partnerens skuffelse stor, når de opdager, at seksuallivet stadig ikke fungerer.

Det er først og fremmest antidepressiva, som påvirker serotoninsystemet, som har disse bivirkninger. De seksuelle problemer består dels i nedsat evne til overhovedet at få lyst til sex. For mændenes vedkommende drejer det sig ofte om besvær med at få rejsning. Svarende hertil har kvinder ofte problemer med tørhed i skeden. Begge køn kan have svært ved at få orgasme. Nogle patienter beskriver, at det er, som om deres kønsorganer ikke mere er så følsomme. Problemerne findes altså i alle mulige afskygninger og kombinationer.

Gode råd om depression og sex

Herudover er der også en del ikke-medicinske råd, man bør prøve først:

  • For det første er oplysning af begge parter meget vigtig, således at man undgår, at situationen går i hårdknude, som ovenfor beskrevet.

  • For det andet skal man være opmærksom på, at nogle dage måske er bedre end andre dage og allervigtigst: at en lang række psykologiske faktorer naturligvis også påvirker ens lyst til sex. Hvordan har man det i øvrigt i sit parforhold? Hvis man er stresset over, at man slet ikke kan overkomme husarbejdet, eller at man står alene med et alt for stort ansvar, så virker det naturligvis ikke fremmende på lysten.

  • Det er også vigtigt at gøre sig klart, at selv om man på grund af bivirkninger ikke er i stand til at gennemføre et fuldt tilfredsstillende samleje, har man stadig brug for kærtegn og knus. Det er derfor vigtigt at tale med sin partner om, at man gerne vil kæle, selv om man ikke føler, at man kan gennemføre samlejet.

  • Er problemet besvær med at få orgasme, hos for kvinden, kan sensibilitetstræning (den såkaldte stop-start-teknik ) til manden gøre, at han kan holde sin orgasme tilbage, til hun er klar. Ved hjælp af denne teknik kan det ofte lade sig gøre at generobre et næsten normalt sexliv trods bivirkningerne.

Begge parter har således brug for grundig vejledning og støtte hos deres læge eller anden behandler, hvor alle aspekter af parforholdet bearbejdes. De seksuelle vanskeligheder kan ikke ses isoleret. På den måde vil problemerne derved ofte blive til at overkomme, således at man kan gennemføre den antidepressive behandling og måske tilmed opnå en større nærhed i parforholdet.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.