Annonce

Livsstil og rejsningsproblemer (impotens)

Sammenhængen mellem rejsningsproblemer og hjertekarsygdom

Rejsningsproblemer kan være et af de allerførste symptomer på hjerte-kar-sygdom. For at en mand kan få rejsning, er det nødvendigt, at blodtilførslen til penis øges 20-40 gange i forhold til situationen i slap tilstand. Det betyder, at rejsningsmekanismen er helt afhængig af, at de blodkar, der forsyner organet, fungerer som de skal. Karrene til penis er relativt små, og de påvirkes derfor hurtigt af for eksempel åreforkalkning. Åreforkalkning er fedtaflejringer i blodårene, som kan blokere karrene helt eller delvist, og hvis dette sker, så vil man typisk opleve rejsningsproblemer.

Annonce (læs videre nedenfor)

Rejsningsproblemer og livsstil

Sammenhængen mellem åreforkalkning og rejsningsproblemer betyder, at mange af de livsstilsråd, der gives for at holde hjertet sundt også vil være gode for potensen. Konkret medfører både overvægt , rygning og mangel på motion nedsat rejsningsevne, og ligesom med hjertesygdom opbygges problemet gradvist i løbet af flere år med tiltagende åreforkalkning. Manden vil opleve at, det for eksempel kan blive sværere at opnå eller vedligeholde en rejsning, eller penis kan føles mindre hård end tidligere.

Rejsningsproblemer, åreforkalkning og overvægt

I tillæg til åreforkalkningen kan overvægt medføre fald i det mandlige kønshormon testosteron. Det sker, fordi fedtvæv er i stand til at omdanne testosteron til de kvindelige kønshormoner, østrogener. Faldet medfører nedsat seksuel lyst og rejsningsfunktionen vil blive yderligere nedsat.

Rejsningsproblemer og sukkersyge

Sukkersyge kan også være en af årsagerne til, at man oplever problemer med at få rejsning. En af sukkersygens følgevirkninger er nerveskader, og her kan de nerver, der forsyner penis, miste deres funktion helt eller delvist. Hvis det sker, vil det gøre rejsningsproblemerne værre.

Rejsningsproblemer og alkohol

Der findes ikke håndfaste beviser på, at et stort forbrug af alkohol øger risikoen for problemer med rejsning. Dog mener de fleste eksperter, at et stort dagligt forbrug af alkohol vil medføre problemer med rejsning på lang sigt. Når mænd med et stort alkoholforbrug (mere end 14 genstande pr. uge) oplever problemer med at få rejsning, anbefales det derfor, at alkoholforbruget reduceres.

Livsstilsændringer kan forbedre rejsningsfunktionen

Den bedste måde at undgå rejsningsproblemer er ved hele livet at:

  • motionere

  • passe på sin vægt

  • holde sig fra rygning

  • holde sig fra større mængder alkohol

Men selv når rejsningsproblemer er opstået, så er det ikke for sent at gøre noget. For livsstilsændringer kan stadig have en væsentlig positiv effekt.

Rejsningsproblemer og kost

Der findes veltilrettelagte undersøgelser, der viser, at overvægtige mænd med rejsningsproblemer kan have gavn af kostændringer, hvor:

  • mængden af daglige kalorier nedsættes

  • det samlede fedtindhold i kosten reduceres til maksimum 30 procent

  • indholdet af sunde fedtsyrer (for eksempel fra fisk eller planteolier) og protein øges.

Man opnår en særlig god effekt på rejsningsfunktionen, hvis kostændringerne kombineres med øget fysisk aktivitet for i form af løb, cykling, svømning eller vægttræning i for eksempel 60 minutter fem gange om ugen eller 90 minutter tre gange om ugen.

Det er svært at sige præcis, hvad der er nødvendigt for den enkelte, men som en tommelfingerregel begynder de positive effekter at blive målbare ved et vægttab på ca. 10 pct. Studier har desuden vist, at forbedringer af rejsningsevnen begynder at kunne ses, allerede få måneder efter den nye livsstil er implementeret. Dog vil det for de fleste tage 1-2 år, før man kan se den fulde effekt. Her kan evnen til både at opnå og vedligeholde rejsninger forbedres, og hårdheden af penis under rejsning kan øges.

Rejsningsproblemer, kost og sukkersyge

Har man både rejsningsproblemer og sukkersyge, så er der også i høj grad mulighed for at begrænse problemerne via kostomlægning. Her har man nemlig overbevisende vist, at udviklingen af rejsningsproblemer er direkte relateret til høje blodsukkerniveauer over tid. Med løbende kontrol af, at blodsukkeret ikke bliver for højt, kan problemerne således minimeres. Det vil sige, at man ved justeringer i kosten, korrekt medicinsk behandling og daglig observation af ens blodsukker kan minimere udviklingen af rejsningsproblemer.

Livsstilsændringer og medicin

Selv om livsstilsændringer og regulering af eventuel sygdom kan forbedre rejsningsevnen et godt stykke, så er det dog de færreste, der udelukkende ved hjælp af livsstilsændringer kan genvinde fuld rejsningsfunktion, som da de var unge. Det betyder, at en del mænd fortsat vil have behov for behandling med for eksempel piller. Men også her har livsstilen en betydning. I den sammenhæng er det nemlig vist, at behandlingseffekten øges væsentligt, hvis den medicinske behandling kombineres med motion og kaloriereduktion.

Du kan få flere råd til omlægning af din kost og dine motionsvaner hos din egen læge.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere

Sidst opdateret: 27.06.2014

Annonce