Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Rygestop

Det bedste du kan gøre for din sundhed

Det er vigtigt at spise sundt, bruge sikkerhedssele og cykelhjelm. Men et rygestop er det allerbedste, du kan gøre for dit helbred - både på kort og langt sigt.

Opdateret: 4. Februar 2009

Det er vigtigt at spise sundt. Og det kan redde liv at bruge sikkerhedssele og cykelhjelm. Men hvis du ryger, er et rygestop det allerbedste, du kan gøre for dit helbred, både på kort og lang sigt.

Rygning er den vigtigste enkeltårsag til sygdom og for tidlig død. Hver cigaret koster 14 minutter af en rygers liv, og det er en myte, at det kun er årene på plejehjemmet, man mister. Rygning er skyld i flere dødsfald før 70-års alderen end brystkræft, aids, trafikulykker og stofmisbrug tilsammen. Og i modsætning til ulykkerne er det sjældent overstået på et øjeblik. De fleste af de sygdomme, der skyldes rygning, medfører et langvarigt sygdomsforløb, og rygerne er i slutfasen af deres liv afhængig af hjælp fra deres medmennesker i mange flere år end ikke-rygerne.

14.000 danskere dør af rygning

De fleste ved, at rygning kan give lungekræft , men rygning er også årsag til en lang række andre kræftsygdomme. I Danmark dør 4.500 mennesker hvert år af kræft , der skyldes rygning. Andre 3.500 danskere kvæles langsomt af KOL og lignende kroniske lungesygdomme , som ofte invaliderer dem flere år, før de dør.

I alt koster rygning 14.000 danskere livet hvert år. De sidste 6.000 dødsfald skyldes hjerte- og karsygdomme . I denne statistik er ikke medregnet, at cirka halvdelen af alle ildebrande, som medfører dødsfald, skyldes rygning – ofte rygning i sengen kombineret med alkohol eller sovemedicin – en farlig blanding.

Impotens kan skyldes rygning

Uanset, om man lever fedtfattigt eller ej, er rygning den vigtigste årsag til åreforkalkning. De stive, forkalkede årer giver blodpropper i hjertet og hjernen . Tilstande, som man kan være heldig at overleve, men som ofte medfører, at man bliver afhængig af medicin og pleje resten af sit liv. Åreforkalkning er også årsag til tilstande som dårlig blodforsyning til benene med gangsmerter, som kan ende med amputation. Udvidelse og svaghed i legemspulsåren, som kan briste og medføre øjeblikkelig død er også langt hyppigere hos rygere end ikke rygere. Rygere er hyppigere plaget af impotens . En af de hyppigste årsager til tidlig blindhed er rygerelateret skade på øjets nethinde.

Retfærdigvis skal det dog nævnes, at rygning måske også har nogle gavnlige effekter i forhold til nogle få sygdomme. Forskning tyder på, at der er en lille chance for, at rygning beskytter mod parkinsons syge , tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa) og kræft i livmoderen . Men i det store regnskab, betyder rygestop alt i forhold til at passe på livet.

Rygestop gør dig smukkere og sundere

Et rygestop handler ikke kun om at leve og se sine børnebørn vokse op. Rygning påvirker både sundheden og skønheden, allerede mens man er ung. Rygere har nedsat frugtbarhed sammenlignet med ikke-rygere, og alle rygerens væv er påvirket af den dårlige iltforsyning, som tobakken er skyld i. Det giver både flere rynker, øget risiko for at få løse tænder og ikke mindst dårlig sårheling. Derfor kræver de fleste plastikkirurger, at deres patienter holder op med at ryge, før de bliver opereret.

Effekt efter 20 minutter

Den gode nyhed er, at et rygestop allerede begynder at virke 20 minutter efter, at den sidste cigaret er slukket. For hver dag, der går efter et rygestop, nedsættes risikoen for især hjerte-karsygdomme, men på længere sigt også kræftsygdommene og alle de andre risici, som en ryger udsætter sig for.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.